Furcsa tudomány: olívaolaj más szerepben

A golyóálló mellényt és a hasonlóan nagyon erős anyagokat nemsokára még erősebbre – és ami még fontosabb: környezetbarátabb módon lehet elkészíteni a különleges anyagokból, új módszerrel készült extra erős szálak – rostok – segítségével.

Az American Chemical Society folyóiratában, a Macromolecules-ban a kutatók leírják, hogyan lehet nagy teljesítményű polietilén szálat csinálni természetes olajokból, mint amilyen az olívaolaj és a földimogyoró olaj.

Ezek az anyagok elég erősek ahhoz, hogy megállítsák a kilőtt golyót. De más célra is alkalmasak: nemrégiben egy elsüllyedt kompot kellett kiemelni Olaszországban, egy érzékeny ökoszisztémából, a parttól távolabb. Ezeket a polietilén-rostokat ott is alkalmazhatták volna, de akár hegymászó kötélként, sebészfonalként is funkcionálhatnának.

Kötélnek való fonalat készíteni ilyen célokra a napjaink technikájával nem könnyű.
Napjaink egyik módszeréhez nagy mennyiségű gyúlékony és mérgező oldószerre van szükség.
A Theo Tervoort és Paul Smith vezette kutatócsoport (ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology) a meglevőnél környezetkímélőbb módon akarta előállítani a szuper erős anyagot.

A kutatók a veszélyes oldószert természetes, biztonságos anyagokkal helyettesítették: extra szűz olívaolajjal, földimogyoró olajjal és sztearinsavval, vagyis növényi és állati zsírokkal és olajokkal.

Új módszerük 250 százalékkal hatékonyabb a jelenleginél, és a keletkező fonál kétszerte erősebb a kereskedelemben kapható mostani verziónál.

A kutatók a szakácsművészetből ismerős ‘al dente’ rostnak becézik új terméküket, vagyis ‘ropogós állagúra főtt’ rostnak.

Független.hu