Fodormentaolaj

A fodormenta illóolajat az ajakosvirágzatúak  (Labiatae) családjába tartozó fodormenta (Mentha  crispa )nevű növény virágzó földfeletti részeiből vízgőzdesztillációval állítják elő. A borsmentától úgy lehet megkülönböztetni a növényt ,hogy levelei nem ibolyás színűek hanem sötétzöldek.

Főbb hatóanyagai:a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon (50-65%), ami mellett jelentősebb mennyiségben (5-25%) a limonén fordul elő.

Hatásai:Az illóolajat (Aetheroleum menthae crispae) belsőleg használva emésztésjavító készítmény. Az illatszer- és élelmiszeripar édesipari termékek, (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik), íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olajat. A kozmetikai iparban szappanok és kölnik gyártásában alkalmazott anyag. Az illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.

Használati módjai:párologtatókban ,aromalámpában csíraölő  fertőtlenítő és légtisztító hatású,inhaláláskor légúttisztító és légzéskönnyítő,fürdőkhöz adva zsíroldó ,bőrtisztító ,krémekbe keverve fokozza a bőr vérkeringését ,cellulitisz elleni krémek alkotórésze.Szájvizekben fertőtlenítő ,frissítő hatású.