A fiatalság abszolút hétköznapi forrása-a fűzfakéreg

Azt persze nem tudhatjuk előre hogyan végződik majd ez a kutatás amely  még csak a kezdeti lépéseknél tart, az viszont igaz, hogy az egyik biztató eredményekkel kecsegtető növényi összetételt egy egészen hétköznapi gyógynövényben/gyógyfában találták meg.

Habár a fiatalság forrását már az ókori görögök is keresték a küldetés még nem ért véget. Sőt az, ha le tudnánk lassítani az öregedés folyamatát a modern kor orvostudományának legfontosabb felfedezése lenne.

A tanulmány az Oncotarget című folyóiratban jelent meg és arról számol be, hogy a kutatók hat olyan növényi kivonatot határoztak meg, amelyek tartalmazzák az anti-aging molekulák valaha látott  legjobbjait.

A tanulmány során a kutatók átfésültek egy kiterjedt biológiai könyvtárat,  vagyis  több mint 10 000 növényi kivonatokkal már elvégzett kísérlet dokumentumait amelyeknek az volt a céljuk, hogy  növeljék az élesztősejt kronológiai élettartamát.

Hogy miért az élesztő? Az élesztősejtben és az emberi sejtben az öregedési folyamatok hasonlóan mennek végbe. Egyszersmind a legjobb modell arra, hogy megértsük hogyan mehetnek végbe az öregedést gátló folyamatok.

Összességében molekulák hat új csoportját találtuk amelyek lelassítják az élesztő öregedését-mondta Vladimir Titorenko professzor(Department of Biology Concordia).

Ha be tudunk avatkozni az öregedés folyamatába -ahelyett hogy a betegségeket gyógyítanánk- egyszerre késleltetni tudnánk az öregedéssel együtt járó betegségek kialakulását és késleltetni tudnánk a progressziójukat is.Ez a fajta beavatkozás várhatóan sokkal nagyobb hatással lesz az egészséges öregedésre és az élettartamra mint amelyet a betegségek kezelésével el lehet érni. Az eredmények lehetővé teszik a betekintést azokba mechanizmusokba amelyekkel a növényi kivonatok lassíthatják az öregesét .

A molekulák egyik  csoportja amelyek leghatásosabbak tűnnek az élettartam kiterjesztés szempontjából a fűzfa kéreg speciális kivonatában található.

A fűzfakérget már Hippokratesz óta alkalmazzák, amikor azt mondták az embereknek: láz és fájdalom esetén rágcsáljanak fűzfakérget.

A tanulmány szerint a fűzfakéreg kivonat az élesztő élettartamát maximálisan 475%-kal növelheti, az átlagosan elért élettartam növekedés pedig 369% volt. Ezek a számok sokkal nagyobb hatást mutatnak összehasonlítva az eddig ismert két másik, az élettartamot jelentősen növelő anyaggal a rapamicinnel  és a metforminnal.

A fűzfakivonat, és másik öt tesztelt kivonat már eddig is elismert egészségügyi hatásokkal bír az emberi szervezetre nézve, és nem toxikusak.

A kutatók több egyetemmel együttműködésben igyekeznek túllépni az élesztő vizsgálatán és a hat növényi kivonatot  állati modellekben vizsgálják tovább.

Forrás