Egyéb elnevezései: bodza, fái bodza,
A bodzafélék családjába tartozó, mindenhol elterjedt, helyenként nagy állományban term? cserje vagy fa. Levele páratlanul szárnyasan összetett, rendszerint öt levélb?l áll. A levélkék hosszas tojásdadok, kb 10 cm hosszúak, hegyesek, f?részes fogúak. Virágzata az ága végén álló, szétterült, dúsvirágzatú erny?. A virágok aprók, sárgásfehérek, kellemes illatúak, májusban – júniusban nyílnak. Termése 5-8 mm átmér?j?, gömböly?, feketéslila szín?, lilásvörös nedv? bogyó. Íze édes-savanykás.
Hatóanyag: glikozida, rutin, quercitin, nyálka, cseranyag, gyanta, kolin, szambunigrin kéksavglikozida, emulzinenzim,
Alkalmazása:
bels?leg:
– megh?léses betegségekre,
– izzasztásra,
– köhögésre,
– vértisztításra,
– vizelethajtásra,
– légszomj csillapítására (csak a levelét)
Teájának elkészítése és adagolása: 2 ev?kanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta kétszer javasolt.