Egyéb elnevezései: cinet, cimet
A jóíz?, finom illatú fahéj Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadon term? trópusi fa héja adja magát a f?szert. Ceylon (Srí Lanka) szigetén és a Szunda szigeteken, valamint Kínában vadon el?forduló, és termesztett fák ágairól lefejtett sötétbarna szín? f?szer (Cinnamomi cortex). Jellemz? illatú, édeskés, csíp?s, kissé fanyar íz? f?szer. A két f?bb variáns íze különböz?. Az amerikai konyhában népszer? kínai (kasszia) fahéjban a csíp?s íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb íz?. ?rletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethet?, a ceyloni fahéj vékonyabb, papírszer?, a kínai kb. 1 mm vastag és fás.
Hatóanyag: illóolaj, csersav, nyálka, gyanta, cukor, keményít?, fahéjaldehid,
Alkalmazás:
bels?leg:
– bronchitisre,
– evészavarokra (Anorexia nervosa),
– gyomorhurutra,
– gyomorgörcsökre,
– cukorbetegségre,
Teájának elkészítése és adagolása: 10 gramm fahéjat fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta étkezések után javasolt.