Fahéj (Cinnamomum verum)

Egyéb elnevezései: cinet, cimet

A jóízű, finom illatú fahéj Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadon termő trópusi fa héja adja magát a fűszert. Ceylon (Srí Lanka) szigetén és a Szunda szigeteken, valamint Kínában vadon előforduló, és termesztett fák ágairól lefejtett sötétbarna színű fűszer (Cinnamomi cortex). Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer. A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb, papírszerű, a kínai kb. 1 mm vastag és fás.

Hatóanyag: illóolaj, csersav, nyálka, gyanta, cukor, keményítő, fahéjaldehid,

Alkalmazás:
belsőleg:
– bronchitisre,
– evészavarokra (Anorexia nervosa),
– gyomorhurutra,
– gyomorgörcsökre,
– cukorbetegségre,

Teájának elkészítése és adagolása: 10 gramm fahéjat fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta étkezések után javasolt.