Eukaliptusz olaj

Az eukaliptusz illóolajat a mirtuszfélék ( Myrtaceae) családjába tartozó mintegy 20 faj leveleiből és fiatal ágaiból vízgőzdesztillációval állítják elő. Gyógyászati szempontból az illóolajukban elsősorban az eukaliptolt tartalmazó fajok, mint például az E. globulus, E. polybractea, E. smithii és az E. radiata a legértékesebbek. Az eukaliptol mennyisége e fajokban 60 és 85% között változik.

Fő alkotórészei:a már említett eukaliptolon kívűl cineol, pinén, limonén

Hatásai

Az Európában leggyakrabban használt E. globulus illóolajának gyógyhatásai – az azt tartalmazó készítmények formájától, a felhasználás módjától és az alkalmazott adagoktól függően – a következők:

-antimikrobiális, antivirális (elsősorban a légzőszervi-, húgyúti- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben)

-nyákoldó, köptető,

-emésztést javító

-bőrvörösítő és gyulladáscsökkentő.

Az eukaliptuszolaj aromaterápiás alkalmazásai közül első helyen a légzőszervi betegségek említhetők meg. Az eukaliptusz illóolajat cukorkában vagy rágógumiban fogyasztva, inhalálószerként, frissítő és légzéskönnyítő szaunaolajok alkotórészeként, orrcseppekben, orrkenőcsökben, köptető kúpokban, mellkasi légzéskönnyítő kenőcsökben és légtérfertőtlenítő szerekben alkalmazva enyhíthetők a különböző légúti panaszok. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát. Az eukaliptusz illóolaja (és annak fő alkotórésze, az eukaliptol) a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva kenőcsök és masszázsolajok alkotórészeként. Fog- és szájápoló készítményeknek is gyakran használt összetevője.

A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző kenőcsökben, bedörzsölőszerekben, masszázs- és fürdőolajokban, mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére alkalmas készítmények (pl. masszázs- és fürdőolajok, fürdősók) alkotórészeként is felhasználható.

Használati módjai

Szaunaolajokban, bedörzsölő szerként, párologtatáshoz, légzéskönnyítő mellbalzsamokban, fürdőolajok, szájvizek ,inhalálószerek hatóanyaga. Párologtatáskor nemcsak légfrissítő, hanem antiszeptikus hatása is van vagyis csökkenti a helyiség légterében élő mikroorganizmusok számát.

Fontos figyelmeztetés:gondosan kell ügyelni arra, hogy az illóolaj szembe nem kerüljön. Erős, tömény olaj, csecsemőknél és kisgyermekeknél nagy töménységben légzőszervi görcsöket okozhat, ezért használata ellenjavall 5 éves kor alatt.