Egyszerű illóolajok harca a kórokozók ellen

Az illó olajok olcsó, és hatékony alternatívái lehetnek az antibiotikumoknak, és hatásosan felvehetik a harcot még a legellenállóbb,kórházi fertőzésekkel is. Ez derült ki angol kutatók munkája során .

A vizsgálatok az igen elterjedt, és komoly problémát okozó Staphylococcus aureus kórokozóval történtek,amely az egyik legrezisztensebb baktériumok közé tartozik.Kórházi körülmények között is képes fennmaradni, a kiszáradást jól tűri, textíliákon, váladékokban hónapokig életképes maradhat. A  baktérium sajnos ma már több antibiotikumra is rezisztens, súlyos kórházi fertőzéseket okoz, és kialakult egy új elnevezés a Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus (MRSA). A bektérium rezisztenciája azonban nem állt meg a penicillinszármazék methicillinnél ,hanem ma már az újonnan kifejlesztett egyéb antibiotikumokra sem érzékeny, ezért főleg kórházi körülmények közötti tejedését nagyon nehéz megakadályozni.

A törzsek  fertőző voltáért nagy általánosságban kétféle toxin felelős ,az alfa-toxin ,amelynek haemolyzáló hatása van,  bőrbe oltva nekrózist okoz ,vénásan adva megöli a kísérleti állatot.A másik általában ételmérgezésekért felelős hatóanyaga az enterotoxin A  és B változata ,amely a főzést is túléli kb fél óráig.

Az MRSA fertőzések gyakran előfordulnak égési sérüléseknél ,sebészeti beavatkozásoknál ,súlyos immunhiányos állapotokban ,idős legyengült szervezeteknél ,(hámhiánnyal járó felfekvések esetében különösen),onkológiaia betegeknél,koraszülötteknél.

Nos ez ellen az igen ellenálló ,fertőző, és bizonyos körülmények között szinte kiirthatatlan baktérium ellen vetettek be az alternatív terápiákban  jól ismert illó olajok közül öt félét: a babérolajat, a szerecsendió olaját, a kakukkfűolajat, a fahéjolajat, és a szegfűszegolajat. Ugye nem ismeretlenek számunkra ezek a növények, hiszen mindegyikünk konyhájában előfordulnak, ha nem is mint illó olaj, de mint szárított levél, termés,  fakéreg. Ezek a termékek magukban hordozzák az illó olajokat is, csak kevésbé töményen.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a hemolízist okozó alfa -toxin, és az ételmérgezéseket okozó enterotoxinok  tekintetében különösen a babérolaj a fahéj, és a szegfűszeg olaj volt a hatásos, a kakukkfű és a szerecsendió olaj kisebb mértékben csökkentette a toxinok mennyiségét.

Az illó olajok komplex keverékei az észtereknek, aldehideknek, terpéneknek, ketonoknak, és pontos összetételük nagy mértékben függ a növény életkörülményeitől, a talaj, és éghajlati viszonyoktól. Valószínű, hogy az illóolajok többféle mechanizmussal, és több ponton támadják a baktériumok toxintermelését. Ez a többkomponensű jelleg egyben előnyt is jelent az antibiotikumok egy támadáspontú mechanizmusával szemben, nehezebben alakulhat ki ellene rezisztencia. Továbbá a növényi olajok természetes voltuknál fogva könnyebben elfogadhatóak mindenki számára, könnyebben hozzáférhetőek, mint a mesterséges vegyi anyagok. Ez különösen az élelmiszer ipari tartósításban játszik nagy szerepet, ahol a mesterséges tartósítószerek, és egyéb kiegészítők, már nagy koncentrációban vannak jelen a termékekben.

Forrás:Journal of Medical Microbiology