Egy kis sci-fi I. rész- Mi az az exoszkeleton?

A Notre Dame Egyetem Tudomány-Technika-Értékek Kutató Központja évente kiad egy listát az aktuális etikai dilemmákról, amelyeket a tudomány és a technika fejlődése vet föl, és a társadalom visel el.
(Az olvasók akár szavazhatnak is, melyiket találják a legnyomasztóbbnak.)

A 2016-os év legnagyobb morális kihívásai – a fontossági sorrend mellőzésével – a következők:
a beszélő Barbie baba
a génszerkesztés (génhiba-javítás)
az újszülöttek gyors genom-diagnózisa – szűrés betegségekre
a digitális alkalmazottak jogai (anonim alkalmazottak, anonim főnökök, csak a hálón találkoznak)
fej-átültetés
a darabjaikra széthulló drónok (miután elvégezte feladatát, pl. helyszínre szállította terhét, a drón szétesve eltűnik, anélkül, hogy valamit is meg lehetne tudni a ‘feladóról’)
a mesterséges anyaméh (az emberi magzat  szó szerint ‘lombikban’ nevelésére)
a csonton és bőrön át az agyunkba vezetett hirdetések, reklámok
halálos hatású kiber-fegyverek (számítógép-program, amely valódi robbantást képes előidézni)
és végül
exoszkeleton az öregeknek (olyan mozgást segítő szerkezet, amely megőrzi a munkaképességüket és elhalasztja a nyugdíjba vonulásukat).

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk az exoszkeletonnal: szó szerint ‘külső vázat’ jelent, amit tulajdonosa méretére készítettek. Jól illeszkedik a lábához, kezéhez, törzséhez, rásegít az erejére és a sebességére.
Japánban már bemutatkozott ez a szerkezet. Kevés a fiatal, és elkel a munkáskéz a manuális munkához.
Az Aalborg Egyetem (Dánia) kutatói és egy japán robotikai cég, a Cyberdyne dolgoznak a modelleken – az egyik, a dán kutatók az AXO Suit és a japánok a HAL nevű szerkezeten.
A dánok modelljének az AXO Suit-nek még kell néhány év, de a japán exoszkeleton már munkába állt a tokiói Haneda repülőtéren, a nehéz bőröndöket segít felemelni, cipelni.
A HAL segédeszköz bevezetésekor a japánok azt hangoztatták, hogy meg akarják előzni fizikai dolgozóik hátfájását. De azzal, ha egyre több repülőtéren, építkezésen, gyárban használnak rövidesen exoszkeletont, megoldható lesz a munkáshiány – az idősek foglalkoztatása révén.
Ahogy csökken a születésszám szerte a világon, törik a fejüket a tudósok, hogyan tartsák munkában – és egészségben az időseket, különben nem lesz elég a pénz a nyugdíjra és az egészségügyi ellátásra.
De automatát csinálni az idősekből… valóban az ő érdeküket szolgálja? – kérdezi az Értékeket Kutató Központ.

Forrás: Független.hu