„Eau de Melisse des Carmes” – A Karmeliták csodálatos cseppje

A Karmeliták híres orvosságának első írásos említése 1379-ből ismert, amikor is a Saint-Juste apátság karmelita nővérei a király megfázásos és emésztési betegségeire egy citromfűből, angyalgyökérből és további gyógynövényekből alkoholos kivonatot készítettek.
A francia szerzetesek 1611-ben kezdték el „nagyüzemben”gyártani az értékes kivonatot, melyet parfümként, orvosságként, sőt egyszerű italként is ajánlottak fogyasztani. Terméküket Aqua Carmélitarum (Karmelita víz) néven értékesítették majdnem kétszáz évig, egész Európában, az Aqua Carmélitarum receptjét  sajnos hétpecsétes titokként őrizték.
karmelitaA korabeli leírások szerint gyógyírt jelentett ideges eredetű gyomor- és fejfájásra, szívgyengeségre, fájdalmas görcsökre, hisztériára, epilepsziára, skorbutra, szélütésre és kólikára is. Mindezeken túl még memóriaserkentő szerként és szerelmi bájitalként is tisztelték.
A jómódú családokban már a 14.-15. században egy kis pohárnyi cukros vízben oldva, majd amikor megjelent a kockacukor (1843) arra rácsepegtetve fogyasztották. A későbbiekben a köznép is ezeket, a fogyasztási módszereket alkalmazta.
Az eredeti recept azonban feledésbe merült az idők folyamán, azóta számtalan utánzat került hosszabb-rövidebb időre kereskedelmi forgalomba. Az utánzatok közül sok verzió már az eredeti receptből biztosan ismert angyalgyökeret sem tartalmazza. A legegyszerűbb forgalomba került utánzat mindössze citromfüvet, citromot és szerecsendiót tartalmazott, míg a legbonyolultabb változatot Maria Clementine Martin münsteri apáca hozta létre, tizenhárom gyógynövény kivonatából, ez a változat jelenleg is elérhető a patikákban (Klosterfrau).

Az eredetihez talán a legközelebb álló receptet 1716-ból egy sarutlan karmelita szerzetestől származik, ebben a receptben 7 gyógy- és fűszernövény szerepel.
A szerzetes receptje szerint 3 marék friss citromfű levelet, 30 g angyalgyökeret, 30 g friss citromhéjat, 30 g szerecsendiót, 30 g koriandermagot, 30 g őrölt szegfűszeget, 30 g fahéjat bele kell tenni 1 liter testes fehérborba, majd hozzá kell önteni 1 liter borpárlatot. Az így kapott keveréket egy napig ázni hagyjuk, és kétóránként felkeverjük. Az áztatás után homokszűrővel leszűrjük.

Egy másik, már sokkal modernebb recept szerint 2dl alkohol (40-50%-os), a vodka is jó, 2-3 maréknyi friss citromfű, 1 evőkanálnyi koriandermag, 1 db kisebb szerecsendió reszelve, csíkozva, őrölve, 1 evőkanál angyalgyökér-por, 1 púpozott evőkanálnyi szegfűszeg, 1 mokkáskanálnyi fahéj, 2 karika hámozott citrom.
Elkészítése: Az összetevőket beáztatjuk az alkoholba, lezárjuk, és szobahőmérsékleten tároljuk 2 hétig. Naponta összerázzuk. Ha letelt az érési idő, leszűrjük, és hűtőben tároljuk. Javasolt napi adagja erőnlét fenntartásához napi 2×10 csepp, betegségek esetén 2×20 csepp vízben vagy kockacukorra csepegtetve.