áztatási idő: 12 óra
hőmérséklet: 21 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 2-4 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B3-, B5-, B8-, B11- vitaminok); E-vitamin; Lecitin; Vas; Foszfor; Cink; Kálium; Mangán; Molibdén; Réz; Szelén;
a csíra hossza: max. 6 mm
Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Segíti a kollagén termelődést, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízháztartását. A csírahossznál fontos odafigyelni a a maximális 6 mm-re, mert amennyiben hosszabb lesz, akkor megkeseredik a csíránk.
A görögszéna csíra hatásai:
- lázcsillapító,
- tejszaporító,
- húgykőoldó, szélhajtó,
- étvágyjavító, görcsoldó,
- koleszterinszint csökkentő,
- regenerálja az idegrendszert,
- nyirokrendszer tisztító,
- segíti az inzulintermelést,
A csíráztatás menete:
A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a görögszénamag esetében 12 órán keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C°). Csíráztatni sötétben is lehet, ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad. A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.
A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 2- 4 nap. A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.
Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.