áztatási idő: 12 óra
hőmérséklet: 18-21 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 2-3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok (B1-, B3-, B5-, B6-, B7- vitaminok); E-vitamin; PABA;Vas; Foszfor; Cink; Kálium; Mangán; Molibdén; Réz; Szelén;
a csíra hossza: 2 cm
A csíráztatás során robbanásszerűen megsokszorozódnak a búzamagban levő vitaminok és ásványi anyagok, és olyan éltető energiák keletkeznek, amelyekkel maga a száraz mag nem rendelkezik – így gondoskodik a mag arról, hogy a fejlődésnek induló növényt a lehető legtöbb tápanyaggal lássa el. A meginduló életben olyan sokoldalú és harmonikus anyagösszetétel keletkezik, ami elősegíti az élettanilag fontos elemek optimális felszívódását a szervezetünkben.
Az aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Külön említésre méltó a többszörösen telítetlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen, de csak a táplálkozással bevihető esszenciális zsírsavak jelenléte. A csíráztatott búzát az ókori Egyiptomtól kezdve világszerte ismerték, és felhasználták a népgyógyászatban.
Utóbbi évtizedekben bizonyítást nyert, hogy a búzacsíra kitüntetett szerepet játszik a daganatos és a szív-érrendszeri problémák megelőzésében, E-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a vérkoleszterin szintet, könnyíti az emésztési folyamatokat, és különösen jelentős csontvédő hatása.
A búzacsíra hatásai
- gyulladás gátló, baktériumölő hatású
- segíti az emésztést
- májtisztító hatású
- erősíti az idegrendszert
- hurutoldó
- előnyösen szabályozza a vérnyomás
- segíti a vér oxigén ellátását
- enyhíti az ízületi problémákat
- csökkenti a fáradtságot
- stressz oldó
- serkenti a petefészek működését
- csökkenti a vetélés kockázatát
- csökkenti a koraszülés kockázatát
- lassítja az öregedést
A csíráztatás menete:
A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a búza esetében 12 órán keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C °). Csíráztatni sötétben is lehet, ezek a csírák több B-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad. A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.
A csíráztatás ideje a mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó. A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.
Megjegyzés: Csíráztató tála és csíráztatásra szánt búzát bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.