Az egymás szomszédságában levő növények ‘beszélgetnek’

A növények beszélgetnek a közelükben levő magokkal: segítenek nekik kicsírázni…
A BMC Ecology című folyóiratban a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói chili magokat csíráztattak más, kifejlett chili növény vagy bazsalikom jelenlétében – illetve jelenléte nélkül.Titokzatos módon, közvetlen érintkezés, kémiai vagy fény közvetítette jelzések nélkül, a chili magokra hatottak a növények: kifejezetten jobban fejlődtek a bazsalikom társaságában.

A kutatók azt feltételezik, hogy a növények nanomechanikai rezgésekkel ‘beszélnek’ egymással.

Ha egyáltalán nem volt növény a szomszédságban, a csírázási arány nagyon alacsony lett, de ha a növények kommunikálni tudtak a chilimagokkal, több csíranövényke fejlődött.
Amikor a magokat elválasztották a bazsalikomtól egy fekete plasztiklappal – azért, hogy ne befolyásolhassák a bazsalikomok se a fény, se kémiai szignálok útján a magokat, mégis ugyan olyan arányban csíráztak, mintha szabadon kommunikálhattak volna. (A kifejlett chili növény hatása a magokra részleges volt.)
Dr. Gagliano így magyarázza: „Eredményeink azt mutatják, hogy a növények pozitívan befolyásolják a magok kicsírázását – egy, eddig még ismeretlen módon. A ‘rossz szomszédok’, mint az édeskömény, ugyanezzel a mechanizmussal akadályozzák meg a chili magok csírázását. Úgy véljük, hogy a válasz valamilyen akusztikus (hang) szignál lehet, amelyet nanomechanikai oszcillációval, a sejtek belsejében generálhatnak a növények. Ez teszi lehetővé az egymás közelében levő növények kommunikációját.”

Forrás: fuggetlen.hu