Cink – mire jó

Ez az ásványi anyag a testben mindenütt megtalálható. A cink szorosan kapcsolódik a szervezet számos rendszeréhez, mivel elengedhetetlen olyan alapvető funkciók működéséhez, mint például az emésztés, szaporodás, növekedés. A jótékony hatásainak listája kiterjedt és néha nagyra törő – a cink tényleg felveheti a harcot a fertőzésekkel, és gyógyítja a sebeket?
Minden sejtben megtalálható

A cink minden növényi és állati sejtben megtalálható. A cinkre szükség van a DNS (genetikai örökítőanyag) előállításához és új szövetek képzéséhez, ezáltal létfontosságú a megfelelő növekedéshez és a fejlődéshez gyermekkorban. A cink alapvető összetevője több mint 100, az emésztésben és zsír-, fehérje-, és szénhidrát-felhasználásban szerepet játszó enzimnek, és közeli kapcsolatban áll az energiatermeléssel. A cink az immunrendszert is támogatja, ezért számottevő érdeklődés övezte lehetőségeit a fertőzések és a sebgyógyulás terén.

Segít a fertőzések elleni harcban?

A cink szükséges a T-limfociták, azaz a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek termeléséhez. Vizsgálatok azt mutatják, hogy alultáplált, alacsony cinkszintű gyermekek esetén a cink pótlása nagymértékben növeli a T-limfociták számát és csökkenti a fertőzések súlyosságát és időtartamát.
Ezen siker hatására néhány évig vizsgálták, hogy a cinktabletta és orrspray hatékony lehetséges kezelési módja lehet-e a megfázásnak. Négy kiterjedt, jól felépített tanulmány legutóbbi áttekintése nem találta gyógyító hatásúnak a cinktablettát és orrspayt. Néhány azonban alátámasztotta hogy a fertőzés kezdetén adott cink-a fertőzés első 24 órájában és leginkább szopogatható tabletta formájában- lerövidíti a betegség időtartamát és csökkenti a megbetegedés súlyosságát. Szóba jöhet alkalmazása a tüdőgyulladás megelőzésében és kezelésében is.

Sebgyógyulás

A cink pótlása hasznosnak mutatkozik bőrproblémák, például fekélyes láb kezelésében, de csak azoknál, akikben eredetileg alacsony volt a cink szintje. A cinktartalmú krémek közvetlen használata a sebre hatékonyabban csökkenti a fertőzést és serkenti a gyógyulást mint a cink pótlása, ezért ma már a cink mindennapos alkotóeleme a gyógyulást felgyorsító akné krémeknek és samponoknak

Az időskori makuladegeneráció

Az AMD progressziójának késleltetésére kifejlesztett összetételben is szerepel a cink. Megakadályozza a retina sejtjeinek károsodását ezzel késleltetve a betegség előrehaladását.

Hasmenés kezelése

A WHO szerint a fejlődő világban ahol a gyermekek az alultápláltság miatt nem jutnak megfelelő mennyiségű cinkhez a hasmenéses megbetegedések 5 évente 1,6 millió gyermek halálát okozzák. Ezt egyszerűen meg lehetne akadályozni cinkpótlással. Már egy tíz napos cink kúra is hatalmas eredménnyel járna.

Tanulás és memória

A Neuron című folyóiratban közzé tett tanulmány szerint a cinknek fontos szerepe van abban hogy az idegsejtek megfelelően kommunikáljanak egymással. Ez a kommunikáció pedig befolyással van a tanulás és az emlékezés folyamatára. A cinkhiány összefüggésbe hozható a napjainkban egyre jobban terjedő figyelemhiányos hiperaktivitással is (ADHD).

A cink az étrendben

A cink az ételek széles választékában megtalálható, ezért a változatos étrend valószínűleg elegendő cinkbevitelt biztosít. Ez körülbelül napi 7 mg nők, 9 mg férfiak esetén. Az USA-ban az ajánlott bevitel ennél nagyobb: 8mg/nap nők és 11mg/nap férfiak esetén.  A vörös hús az egyik legjobb cinkforrás, a növényekben található fitátok azonban csökkentik a cink felszívódását. Ezért a vegetáriánusoknak különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy étrendjükben szerepeljenek a tejtermékek, tojások, teljes kiőrlésű gabonák, diók, hüvelyesek. Várandós és szoptató anyáknak plusz napi 2 mg cinkre van szükségük a növekvő gyermekük szükségleteinek fedezéséhez, bár ez könnyedén fedezhető az elfogyasztott többlet étellel.

Néhány kiválasztott táplálék cinktartalma

 Étel Cink (mg/100 g)
 Friss osztriga  45 – 75
 Kagyló  21
 Búzacsíra, búzakorpa  13 – 16
 Brazil dió  7
 Húsok, színhús  4.5 – 8.5
 Parmezánsajt  4
 Szárított borsó  3.5
 Mogyoró  3.5
 Tojás, tojássárgája  3.5
 földimogyoró  3
 szardínia  3.5
 csirkehús, sötét hús  2.85
 dió  2.25
 teljes kiőrlésű kenyér  1.65
 csicseriborsó  1.4
 tengeri rák, garnélarák  1.15
 tojás, teljes  1.1
 tej  0.75
Túl sok a jóból
200 mg feletti mennyiségű cink véletlen bevitele erősen mérgező és hányingert, hányást, étvágytalanságot
gyomorfájást, fejfájást, hasmenést okoz, míg a hosszabb ideg tartó kiegészítés gátolhatja a réz és a vas felszívódását. Ennek az az oka, hogy a réz, vas, és cink ugyanazon útért verseng, hogy a bélből a vérbe juthasson, ezért a túlzott bevitel az egyikből negatívan befolyásolja a másik felszívódását. Napi legnagyobb még tolerálható mennyiség 40 mg.
 
Optimális bevitel
Európában a legtöbb ember megfelelő mennyiségű cinkhez jut a kiegyensúlyozott, változatos étrendből, ezért ritkán van szükség pótlásra. Nyilvánvaló hiánytünetek, például elégtelen növekedés gyermekeknél, impotencia, a bőr sebesedése ritkán fordul elő, de cinkhiány gyanúja esetén fontos orvoshoz fordulni. Általános szabályként elmondható, hogy a kiegyensúlyozott étrend minden tápanyagból elegendő mennyiséget biztosíthat, és a kiegészítés csak abban az esetben szükséges, ha nem jut megfelelő mennyiségű tápanyag a szervezetbe. Néhány betegség vagy állapot azonban közre játszhat a cinkhiányban. Ilyenek: alkoholizmus, emésztési zavarok, krónikus betegségek, cukorbetegség, rosszindulatú daganat, májbetegség, anaémia.
Forrás: MNT, EUFIC.ORG