“Biológiai fegyver” egy minnesotai bevásárlóközpontban

(MTI) – Mintegy hetvenkétezer katicabogarat engedtek szabadon egy amerikai bevásárló- és szórakoztató központban, hogy hadat üzenjenek a zárt épületkomplexumban élősködő levéltetveknek.

    A Minnesota állambeli Bloomingtonban található Mall of America nevű központba annak idején harmincezer növényt – köztük 400 fát – telepítettek, hogy természetes légtisztítóként szolgáljanak. Csakhogy a zöld növényzettel együtt jöttek a levéltetvek is, amelyek azóta fölöttébb elszaporodtak a hatalmas, hét amerikaifutball-stadionnyi alapterületű komplexumban. A levéltetveknek van azonban egy ősellenségük: a katicabogár, amely szívesen lakmározik mindenféle rovarkártevőket.
A katicabogarakra afféle biológiai védelmi rendszerként tekintünk” – idézte a LiveScience tudományos hírportál a Mall of America igazgatóját, Lydell Newbyt.
A központ már korábban is igénybe vette a bogarak “velük születetett” szolgáltatását rovarirtó szerek alkalmazása helyett. Bár kezdetben akadtak vásárlók, akik attól féltek, hogy a katicák esetleg rászállnak az ételre, a szóvivő megnyugtatóan közölte, hogy szinte kizárólag a növényeken tanyáznak, és nem igazán érdekli őket az emberi ennivaló.
  A komplexumnak nem ez az egyetlen természetbarát kezdeményezése. Az éttermeiből kikerülő elhasználódott sütőzsírt biodízellé alakítják át “házon belül”, és azzal üzemeltetik a biztonsági szolgálat járműveit. Bár arrafelé igencsak kemények a telek, az épületnek nincs központi fűtőrendszere: “zöld” megoldásként a nap melegét használják fűtésre a 1,5 kilométernyire elnyúló tetőablakokon keresztül.
A 390 000 négyzetméter alapterületű központot 1992-ben adták át. Évente több mint negyvenmillió látogatót fogad – durván nyolcszor annyit, amennyi Minnesota állam teljes lakossága -, alkalmazottainak a száma tizenkétezer. Három szintjén közel 530 üzlet található, parkolójának befogadóképessége 12 300 jármű.