Bio-diétával egy hét alatt kitisztulsz

bioAusztrál kutatók egy friss tanulmányban bemutatták, hogy egyetlen hét „bio-diéta” 90 százalékkal csökkenti a vizsgált növényvédő szerek szintjét a felnőtt szervezetben.
A kutatás eredménye újabb bizonyítékkal támasztja alá, hogy a különösen problémás anyagok döntően az élelmiszereinkből jutnak testünkbe, a bio élelmiszerek azonban jóval kevesebb mérget tartalmaznak.

A kutatás kimutatta, hogy a szerves foszforsavészter rovarirtó szerek bomlástermékének [i] szintje 89%-kal alacsonyabb volt azok vizeletében, akik a vizsgálat egy hetében csak bio, azaz ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszert kaptak, mint azokéban, akik hagyományos ételt fogyasztottak.

Hazánkban a nem bio növényi élelmünk körülbelül fele tartalmaz kimutatható mennyiségben permetezéskor használt növényvédő szereket. A szerves foszforsavészterek jelentős kockázatot jelentenek, így például a Magyarországon nagyon elterjedt, zöldségekben és gyümölcsökben gyakran kimutatott klórpirifosz már egészen kis mennyiségben is károsítja a gyermekek agyi fejlődését. Ám az intenzív mezőgazdasági vegyszerek magas szintje nemcsak az élelmiszerekkel, hanem a vidéki élettel is párhuzamba hozható. Egy francia vizsgálat során mezőgazdasági területek közelében élő gyerekek hajában átlagosan 21 féle, ráadásul jelentős részben hormonkárosító hatású növényvédő szereket mutattak ki, a táplálkozástól szinte teljesen függetlenül.
A jelenleg hazánkban és az EU-ban használt növényvédő szerek két okból sem mondhatóak biztonságosnak az emberi egészségre. Egyrészt az elhúzódó viták miatt a mai napig nem történt meg a hormonkárosító rovar-, gyomirtó és gombaölő szerek forgalomból való kivonása, noha a jogszabály már évek óta erre kötelezi a hatóságokat. Másfelől a határértékek csak egyetlen vegyületre vonatkoznak, viszont élelmiszereink egyszerre sokféle vegyszermaradékot is tartalmazhatnak, melyek együttes hatását senki sem veszi figyelembe. Pedig a vegyületek mérgező hatása nemcsak összeadódhat, hanem számos esetben fel is erősödhet.

Forrás: greenfo.hu