Beültethető orvostechnikai eszköz figyelmezteti a beteget a közelgő szívrohamra

Az Egyesült Államokban évente mintegy egymillió embernek van szívinfarktusa, és több mint 30 százalékuk azelőtt hal meg, mielőtt orvosi segítséget kérne. Noha széles körű  kampányok folynak, amelyek során ismertetik a szívroham figyelmeztető jeleit, az első tünetektől a kórházba érkezésig eltelt átlagos idő immár több mint 10 éve 3 óra maradt.

Az AngelMed Guardian ® nevezetű eszközzel jelenleg folynak a klinikai vizsgálatok ,amely a potenciális szívroham kockázatára rezgések hangok ,és fény kombinációjával figyelmezteti a beteget.

Ezt az új eszközt éppen az teszi különlegessé, hogy egyszerre többféle érzékszervre hat. Bár a vibrációs ingerlést helyenként használják a műtőkben és az intenzív egységekben az egészségügyi személyzet riasztására, önmonitorozó eszközben eddig még nem alkalmazták. Egyes beültethető szív defibrillátorok használnak hangingert, de kiderült, hogy ezt a betegek egy része – főleg az idősebbek – nem hallják meg.

„Az implantált eszköz által kibocsátott vibrotaktilis ingerlésnek két nagy előnye van” – mondja a cikk egyik szerzője, Mary Carol Day. „Először is a beültetett eszközt nem lehet úgy elveszíteni, mint egy hordozhatót. Másrészt a vibrációt sokkal nagyobb valószínűséggel érzékelik az emberek, mint a hangingert, amit például elfojthat a vastag öltözék, vagy azért nem hallja meg a beteg, mert zajos környezetben van vagy hallászavarban szenved.”

Az eszköz – amely körülbelül akkora, mint egy pacemaker, és a mellkas bal oldalára ültetik be – kétféle szintű riasztásra képes. A magas prioritású riasztás azt jelzi, hogy a betegnek szívrohama lehet, és azonnal hívnia kell a mentőket. Az alacsony prioritású riasztás csak annyit jelent, hogy az eszköz olyan állapotot észlelt, ami szükségessé teszi, hogy a beteg 48 órán belül felkeresse az orvosát. A hang- és fényjelzést az eszköz külső egysége szolgáltatja: piros, illetve sárga fényt és két különböző hangot tud kibocsátani.

Egy vizsgálatsorozatban, amelyben időseken tesztelték az eszköz dizájnját és felhasználóbarát voltát, bebizonyosodott, hogy a személyek jól meg tudják különböztetni a magas és az alacsony prioritású vibrációs jelzéseket, és ennek megfelelően tudnak eljárni. A kísérleti személyek azt is elmondták, hogy nagyon jónak tartották azt, hogy egyszerre kaptak vibrációs, fény- és hangjelzést.

Az eszköz kidolgozói azt remélik, hogy megkapják az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA) az engedélyt az AngelMed Guardian® árusítására.

Forrás :ScienceDaily