Azért nehéz egyes betegeket kikezelni a Lyme-kórból, mert a baktérium alvó sejteket hoz létre

Az alvó sejtek a fennmaradó, gyógyszerekre nem reagáló sejtek, amelyek a normális sejtek változatai, de ellenállnak az antibiotikum-terápiának. Az alvó sejtekben a Lyme-kórt okozó baktérium, a Borrelia burgdorferi bújik meg.
„Nem volt teljesen érthető, miért ütközik nehézségbe ennek kórokozónak a kiűzése, hiszen nem volt rezisztens az antibiotikumokra”– magyarázta Kim Lewis professzor, aki vezette a Northeastern University kutatócsoportját.
Más krónikus fertőzések esetében, ahogy nyomon követték az antibiotikum-terápiával szembeni ellenállást, eljutottak a perzisztáló (‘tovább fennmaradó’) sejtekhez, amelyek a normális sejtek gyógyszereknek ellenálló, alvó variánsai.

Ugyanezeket a perzisztáló sejteket azonosították a Lyme-kór kórokozójánál.
A Lyme-kórból, ha korán elkezdik adagolni az antibiotikumot, általában gyorsan kigyógyul a páciens. De a betegek 10-20 százalékánál, akiket később diagnosztizálnak és kezdenek el kezelni, állandósulnak vagy kiújulnak a tünetek: arthritisz, izomfájdalom, fáradtságérzet, idegrendszeri problémák.
Ezt nevezték el ‘kezelés utáni Lyme-kór szindrómának’.
A kutatóknak kétféle kezeléssel  sikerült radikálisan elpusztítaniuk a betegséget okozó sejteket – laboratóriumban. Az egyik egy rákellenes gyógyszer (Mitomycin C), de ez a toxicitása miatt nem alkalmazható a Lyme-kóros betegeknél.
A másik gyógyszer sokkal gyakorlatiasabb megoldás: a pulzáló dózisban adagolt antibiotikum, ami megöli az alvó kórokozó sejteket.

A kutatók elsőként antibiotikumos kezelést adtak, ami megölte a szaporodó fertőző sejteket, de az alvókat nem. Amikor az antibiotikum kimosódik a szervezetből, az alvók felébrednek, de mielőtt idejük lenne helyreállítani a sejtjeik számát, újra antibiotikummal bombázzák őket.
Négy kör antibiotikumos kezeléssel teljesen kiirtották a lombikban lévő anyagból az alvó sejteket.

„Abban van a dolog nyitja, hogy meg kell várni az újabb antibiotikummal, míg az alvó sejtek felébrednek.”
„Ez ötletet adhat a gyógyítóknak: elvileg hasonló módon lehet kikezelni egy beteget ebből, vagy más krónikus fertőzésből. A pulzáló dózisú antibiotikum-adagolás jól működik, főleg azoknál a kórokozóknál, amelyek nem nagyon hamar fejlesztenek ki rezisztenciát.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/nu-rdm060115.php

Forrás: Független.hu