Az ízületi gyulladásban szenvedők tornája csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgásképességet

„Az emberek azt hiszik, ha valakinek artritisze (ízületi gyulladása) van, nem szabad tornásznia, ezzel szemben a neki megfelelő testmozgás segít a fájdalom csökkentésében” – magyarázza Linda Russel reumatológus, aki egyben a páciens-oktató tanácsnak az elnöke a Hospital for Special Surgery-ben (Speciális Sebészeti Kórházban). „Ha az időseket valamilyen úton-módon sikerül rávenni a testmozgásra, általánosan javulni fog az életminőségük és jobban fognak funkcionálni a mindennapi tevékenységekben.”

A 65 év felettiek ötven százalékánál diagnosztizálnak ízületi gyulladást. Az előző kutatások kimutatták, hogy a kis igénybevétellel járó fizikai aktivitás javítja a funkciót, a hangulatot, az életminőséget, csökkenti a fájdalmat anélkül, hogy rontana az artritisz tünetein vagy súlyosságán.
Az ízületi gyulladásban szenvedők egyébként kevéssé hajlamosak a fizikai aktivitásra.

A Hospital for Special Surgery a New York-i Chinatown-ban és más ázsiaiak lakta negyedekben hirdette meg testmozgási programját az idős, csontváz és izomrendszeri betegségekben szenvedő lakosok számára, azért, hogy „segítsünk az időseknek csökkenteni a fájdalmukon, a nem engedelmeskedő izmaikon, a fáradtságérzetükön, hogy javítsuk egyensúlyérzetüket, kivédjük az eséseket – és fokozzuk fizikai aktivitásukat” – ezt már Sandra Goldsmith mondja, a kórház oktatási központjának igazgatója.

A 8 hetes, kis igénybevétellel járó torna-programra – amelyet kétnyelvű, képzett instruktorok vezettek – hetente egyszer került sor. 2011-től 2015-ig 370 személy vett részt a programban, ebből 204 elvégezte a felmérést a program előtt és után. A résztvevők kilencven százaléka nő volt, 76 százaléka 65 év fölötti.

A felmérés a következő eredményt adta:

A program elvégzése után a résztvevők izom- és ízületi fájdalma 32 százalékkal csökkent.
A mozgási funkciókban a program elvégzése után
88 %-kal több résztvevő tudott felkapaszkodni néhány lépcsőn,
66%-kal több résztvevő tudott emelni vagy cipelni pl. kosarat,
63%-kal több résztvevő tudott lehajolni,
91%-a a résztvevőknek érezte úgy, hogy csökkent a fáradtságérzete,
97%-a a résztvevőknek érezte úgy, hogy jobban tudja mozgatni a nem engedelmeskedő ízületeit,
95%-uk érezte, hogy javult az egyensúlyérzete,
96%-uk érezte úgy, hogy a fizikai aktivitástól nem romlottak a tüneteik.

„A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a kezdeményezés jó hatással volt az idős ázsiai népesség egészségére” – állapítja meg Huijuan Huang programkoordinátor. „Az ingyenes programnak fontos szerepe van abban, hogy kezelni tudják az idősek váz- és izomrendszeri problémáikat.”

 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/hfss-epi110615.php      Független.hu