Köhögés elleni szirup – jóízű, alkoholmentes

Időnként nem árt valami új dolgot is kipróbálni, így van ez a lándzsás útifű szirup esetében is. Ez a köhögés elleni szirup nem feltétlenül hatásosabb, mint egy hagyományos lándzsás útifű szirup, de sokkal finomabb, ami nem egy utolsó szempont.
Természetesen ebben a szirupban is van lándzsás útifű, de ki lett egészítve tüdőfűvel, szöszös ökörfarkkóróval és kukkfűvel. Gyorsan és alkoholmentesen elkészíthető.

Első lépésben a gyógynövényekből egy erős főzetet kell készíteni.

A főzethez szükségünk lesz:
– 1,5 liter vízre,
– 50g kakukkfűre,
– 30g lándzsás útifűre,
– 30g tüdőfűre és
– 30g ökörfarkkóróra.

A gyógynövényeket 10 percig főzzük, majd leszűrjük és az így kapott kivonatot kis lángon tovább főzzük 20 percig. Amennyiben jól dolgoztunk, akkor a főzési folyamat végén 8 dl kivonat maradt az edényünkben. A kivonatot továbbra is melegen tartjuk kis lángon és hozzáadunk 250g barnacukrot, amit folyamatos kevergetés mellett feloldunk benne. Amint ezzel megvagyunk adunk hozzá 1 dl rózsavizet és további 15 percig melegen tartjuk, majd hagyjuk testmelegre kihűlni (30-37°C), aztán feloldunk benne 250 g hársmézet. Az így kapott szirupot üvegekbe töltjük és hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk. Szükség esetén naponta három-négy alkalommal hársfa-, vagy bodzateával fogyasztunk belőle.