Az ipari vegyi anyagok globális idegfejlődési járványt okozhatnak.

Az iparban használatos vegyi anyagok   felülvizsgálatára és a szabályozás globális átalakítására van szükség a The Lancet Neurology című lapban megjelent cikk szerint. A szakértők arra figyelmeztetnek hogy ezek a toxinok felelősek  a gyermekek körében  világszerte terjedő agyi fejlődési zavarokért.

DDTA szerzők szerint azoknak az anyagoknak a száma amelyekről bebizonyítható hogy kapcsolatban vannak az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel  2013-ra 6-ról 12-re nőtt. 2006 -ban a következő vegyületekkel kapcsolatban ismerték el hogy okozhatnak fejlődési rendellenességeket: ólom, metilhigany,arzén,poliklórozott bifenilek, toluol. Most még hat anyag került fel a listára:mangán, fluorid,klórpirifosz és DDT (ez utóbbi kettő peszticid),tetraklór-etilén (oldószer), polibrómozott difenil-éterek (égésgátló).

Emellett azonban a vegyi anyagok száma amelyeket összefüggésbe lehet hozni az agy károsodásával-de még nem történt részletes szabályozás velük kapcsolatban- 202-ről (2006-os adat) 214-re nőtt.

Ezek a vegyi anyagok megtalálhatók hétköznapi tárgyainkban mint a játékok, bútorok és ruhák.A szakértők szerint ezeknek az anyagoknak a hatására alakul ki a gyermekekben a figyelemhiányos hiperaktív zavar ( ADHD), az autizmus és a diszlexia.

A kémiai vizsgálatok hiánya aggasztó

Az ipar általhasznált mintegy 80 000 féle vegyi anyagot soha nem vizsgálták olyan szempontból hogy milyen hatásuk lehet a fejlődő magzatra vagy a gyermekekre.Ezeknek a vegyi anyagoknak az expozíciója a fejlődés korai szakaszában agysérülést okozhat, és sokkal kisebb mennyiség is elegendő ehhez gyermekek esetében mintha a  felnőttek oldaláról vizsgálnánk.

A neurotoxikus anyagok száma amelyeknek már ismerjük ezt a hatását szinte biztosan sokkal kevesebb mint amelyek  a környezetünkben vannak, szintén negatívan hatnak az egy fejlődésére,de még nem ismertük fel ezt a hatásukat.Nagyon komoly aggodalomra ad okot az, hogy a gyerekek az egész világon ki  vannak téve a nem ismert mérgező vegyi anyagoknak , amelyek csendben erodálják az intelligenciát, megváltoztatják a viselkedést, csökkentik a  jövőbeni eredményeket.  Talán a legsúlyosabban a fejlődő országokban érinti ez  a felnövekvő nemzedéket.

A javaslat szerint a megoldás az lenne hogy egy forgalomba kerülő új anyagról a gyártónak kellene bizonyítani hagy alacsony a termék toxicitási veszélye, és be kellene vezetni az új anyagokkal kapcsolatban a kötelező neurotoxicitási vizsgálatokat.

Forrás: Medical News Today