Az “túlzásba” vitt egészség néha már betegség

Az egészségesétel-függőséget, más néven orthorexia nervosát az 1990-es évek végén írták le először, egy meglehetősen „friss” betegségről van szó. Miről szól, mik a veszélyei, tünetei?

ON A klasszikus evészavarokhoz képest, ahol az étel mennyisége játszik döntő szerepet, itt érezhetően áttevődik a hangsúly az ételek minőségére. Az orthorexia legfontosabb kritériuma a kényszeres személyiségvonások mellett a túlzottan egészséges táplálkozás, ami drasztikus életminőség változással és gyakran szociális izolációval jár. Az orthorexiában szenvedő személyek kényszeresen ragaszkodnak az egészséges, pontosabban az általuk egészségesnek tartott ételek fogyasztásához. A tiltó listán elsők közt szerepelnek a mesterséges anyagok, tartósítószerek, színezékek, adalékok, viszont preferálják a nyers zöldségek fogyasztását, a bio és természetes élelmiszereket. Önmagában ez akár egy követendő példa is lehetne, azonban ezeket az elveket kényszeresen követik, ami erőteljesen befolyásolja életminőségüket. Ha választás elé kerülnek, inkább az éhezést választják mintsem „tisztátalan” ételt fogyasszanak.

A tiszta ételek evésének spirituális jelentése is van. Az ételt érzelmekkel ruházzák fel, illetve speciális érzelmeket társítanak hozzájuk: „veszélyes”, „mesterséges”, „egészséges”, „vitalizáló”. A diéta pontjait – csak úgy, mint a vallásos parancsokat – következetesen be kell tartani, megszegése bűntudatot kelt, amit szigorú vezekléssel tudnak csak feloldani. A spiritualitáshoz tartozik az is, hogy az orthorexiához nagyon gyakran társul felsőbbrendűségi érzés. Az egészségesétel-függők lenézik a mindenféle „szemeten” élő átlagembereket, vagyis mindazokat, akik nem fordítanak kellő figyelmet az ételük megválogatására.

Nincs betegségtudat

Csak úgy, mint anorexiában, nincs betegségtudat, hiszen az egészségesnek vélt táplálkozásukkal ők éppen az egészségükért tesznek, s nem tekintik ezt kórosnak. Az ortorexiások a betegség következtében kényszeres-fóbiás személyiségvonásokkal rendelkeznek. Ritualizált étkezési szokásokat alakítanak ki, vagy vesznek át olyanoktól, akik ugyancsak ebben a zavarban szenvednek. Sokan állandóan hordanak maguknál „egészséges” ételeket, minden eshetőségre felkészülve. Mindennapjaik központi témája az evés és annak megszervezése. Nagyon sok időt szentelnek az alapanyagok beszerzésének és az ételek elkészítésének.

Nem csak az általuk egészségesnek tartott ételekhez ragaszkodnak kényszeresen, hanem gyakran az ételek származásához („megbízható” termelőkhöz, termékekhez, pl. biobolt, biopiac) és összetételéhez, illetve mindezek ellenőrzéséhez is. Gyakran kiragadnak egy-egy ételt, élelmiszer alapanyagot, illetve terméket, aminek túlzott jelentőséget tulajdonítanak (pl.: tönkölyliszt, szőlőmag, köles, stb.) Bizonyos táplálkozással kapcsolatos hiedelmek és városi legendák kritikátlan elfogadása szintén jellemzi az orthorexiásokat: gyilkos margarin, halált okozó kóla, emberhúst felszolgáló kínai gyorsbüfék stb. Orthorexiában merev szabályok vonatkoznak az edények anyagára és típusára, illetve a főzési eljárásokra is, például, nem használhatnak alumínium edényt vagy teflon serpenyőt.

Rögeszmévé válik

A merev szabályoknak és a rugalmatlan gondolkodásnak köszönhetően az egészséges táplálkozás egy bizonyos ponton átcsap patológiás mértékű rögeszmévé, ami hosszú távon szociális elszigetelődéshez vezethet. Sok esetben a szociálisan teljesen izolált személy életében az étkezési rituálék pótolják az emberi kapcsolatokat.

Ez a merev viselkedés azonban nagyon törékeny olykor. Hevesebb érzelmek esetén – akár pozitívak akár negatívak – leküzdhetetlen vágyat éreznek az evésre. Ilyenkor a szigorú diétát falásroham töri ketté. A falásrohamok alatt az orthorexiások főként olyan ételeket esznek nagy mennyiségben, melyek az általuk megszabott diéta szerint kifejezetten tiltottak. Ha valamilyen kihágást követ el, vagyis megszegi a szent étkezési előírásokat, akkor a bűntudat csökkentése miatt vezekelnie kell. Egy még szigorúbb diéta követésével „bűnbocsánatot nyerhet” saját maga előtt, ezzel azonban csak fokozza kényszeres rítusait és tovább nehezíti mindennapi életvitelét.

Az orthorexia előzménye gyakran valamilyen betegség, amely vagy magát a személyt vagy valamelyik családtagját érinti. A betegség legyőzésére, vagy megelőzésére vált az egyén egészségesebb életmódra. Sok beteg ember fordul az alternatív gyógyászat felé, ha a hagyományos orvostudomány nem tud segíteni az állapotukon, s ekkor találkoznak először az egészséges táplálkozással, mint alternatív kezeléssel. A betegségből felgyógyultak gyakran az esetükben is bevált alternatív medicinális módszerekkel kezdenek foglalkozni, és így terjesztik nézeteiket.

Az élelmiszer piac komoly lehetőségeket lát a túlhangsúlyozott egészséges táplálkozásban, s a markáns haszon reményében különféle „követendő” divatirányzatokat alakítanak ki a táplálkozásban. Fontos tehát, hogy ezeket az információkat fenntartással kezeljük és csak hiteles forrásokra támaszkodjunk.

Forrás: egeszseg.hu