Az elefánt emésztésétől lesz különleges zamatú a kávé

Thaiföld északi szegletében ahol az ország Laoszszal és Mianmarral  találkozik, az Aranyháromszögben éldegél egy 20 elefántból álló csorda. Az elefántok lelegelik a kávé termését, majd eltelik 15-30 óra míg az állat megemészti, kiüríti. Az elefánt vegetáriánus diétája föld és gyümölcs aromát ad a magoknak, mondja Blake Dinkin, aki 300 000 dollárt költött a Black Ivory Coffee vagy Fekete Elefántcsont Kávé kifejlesztésére.

Amikor az elefánt kávét eszik, a gyomorsavai lebontják a kávé fehérjéit, ami a kávé keserű ízét adja. Elméletem szerint egy természetes fermentációs folyamat megy végbe az elefánt emésztőrendszerében. Ez hozza létre azokat az ízeket, amiket nem kap meg az ember más kávétól.”

A Golden Triangle Ázsiai Elefánt Alapítványa megmentett elefántok menedéke, ahol most 20 elefánt él – először nem gondolta volna, hogy beszáll az ‘üzletbe’.

„Az első gondolatom a koffein volt: nem árt-e  az állatoknak, vagy nem szoknak hozzá?” – mondta John Roberts, az alapítvány igazgatója.„Úgy gondoltam érdemes megpróbálni, hátha be lehet segíteni az elefántok megélhetési költségeibe” – magyarázza Roberts.  Egy elefánt tartási költsége 1000 dollár havonta.

Ma már 8 %-ot kapnak a kávé teljes eladási árából, amit a csorda gondozására fordítanak.

Mielőtt Dinkin ezt az üzletet ajánlotta volna az alapítványnak, egy kanadai állatorvossal dolgozott együtt: állatkerti elefántoknál végeztek teszteket. Kimutatták, hogy egyáltalán nem szívódik fel náluk a nyers magból a koffein.„Amennyire meg tudjuk ítélni az elefántoknak végül is semmi káruk nincs belőle.”

Az elefántok azonban nagyon kevéssé hatékony ‘munkások’.

33 kilogramm nyers kávéból 1 kilogramm Black Ivory kávé lesz. A magok többségét megrágják vagy a magas fűben elvész a trágyájuk a magokkal együtt.

A kávé begyűjtése iszintén nagyon munkaigényes: bennszülött nők gyűjtik össze az elefántürüléket, kiszedik belőle a kávémagokat, alaposan megmossák, majd a magokat Bangkokban megpörkölik egy gourmet pörkölőben.

És az emberek isszák, noha 50 dollárba kerül egy csészével belőle. Viszonylag jól szituált, kalandokra nyitott emberek, akik  vágynak egy jó sztorira, amit elmesélhetnek.

Azt mondják valami különleges, soha nem tapasztalt, vad ízt éreznek benne.