Az édesgyökér az év gyógynövénye

Az édesgyökér egy a Földközi-tenger vidékén, Kelet-Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában őshonos cserje. Egy méter magasra nő, és a pillangósvirágúak családjának tagja. Gyógyító hatása miatt széles körben termesztik, italokban is felhasználják, és a közkedvelt medvecukor is ennek a növénynek köszönheti jellegzetes ízét. Csak a gyökerét hasznosítják, amelyből a mai napig mintegy négyszáz vegyületet izoláltak. Közülük a legfontosabb a glycyrrhizin, amely majdnem ötvenszer olyan édes, mint a nádcukor.

“Az édesgyökér azért különleges, mert gyorsan enyhíti a torokgyulladást, és már évszázadokkal ezelőtt is használták köhögés, rekedtség és asztma kezelésére az ókori görög és egyiptomi orvosok.” – mondta Johannes Mayer professzor, a Würzburgi Egyetem szakértője.

Az elmúlt néhány évben hazánkban is reneszánszát éli a természetes gyógyhatású készítmények alkalmazása. Mivel az édesgyökér számos ilyen termék alapanyaga, előfordulhat, hogy a növényből egyes helyeken túl sokat gyűjtenek.

A WWF és a TRAFFIC azon fáradozik, hogy ellensúlyozza azt a nyomást, ami a növények természetes populációira nehezedik. Ezért kezdeményezték 2010-ben partnereikkel karöltve a FairWild Standard bevezetését. E nemzetközi tanúsítás célja, hogy a gyógy- és egyéb, gazdaságilag hasznosított növények természetből történő begyűjtését hosszú távon fenntarthatóan végezzék.

A FairWild Standard szigorú szabályokat egyesít, amelyek biztosítják a vadon élő növények környezetbarát, társadalmilag igazságos és gazdaságilag fenntartható gyűjtését, továbbá hozzájárul, hogy a kereskedelmüket szabályozó rendelkezések megfelelő irányba fejlődjenek.

“A FairWild Standard egy különösen jelentős előrelépés volt  a vadon élő növényi termékek fenntarthatóságának biztosítása szempontjából. Így a fogyasztók bizalommal vásárolhatják a FairWild által igazolt termékeket” – mondta Kristina Rodina, a program magyarországi vezetője.

Forrás:WWF Magyarország