Az aszalt szilva két előnyös hatása az egészségre

I.Az aszalt szilva fogyasztása véd a vastagbélrák ellen

“Az aszalt szilva fenntartja a hasznos bélbaktériumokat a vastagbél teljes szakaszán, ezzel csökkentheti a vastagbél-rák kockázatát” – mondja Dr. Nancy Turner, aki a táplálkozás és az élelmezéstudomány professzora a Texas A&M Egyetemen.

Számos kutatás kimutatta, hogy a táplálkozásnak köze van a vastagbélben élő baktériumok – a mikrobióta – összetételéhez, a baktériumok anyagcseréjéhez,  így a betegség megelőzéséhez is, érvelt Turner professzor.

Baktériumok trilliói élnek a vastagbélben, több mint 400 fajt azonosítottak eddig. Bélgyulladás kezdetén a bélbaktérium-közösség hirtelen megváltozik, és ha a gyulladás visszatérővé válik, kialakulhat a vastagbél-rák.

“Kutatásunk feltárt egy rák-megelőzési módot az aszalt szilva fogyasztásával. Az aszalt szilva fenol-vegyületeket tartalmaz, amelyeknek sokrétű a hatása az egészségünkre. Egyebek között megvan az a képessége, hogy antioxidánsként viselkedik, és semlegesíti a szabad gyökök oxidáló hatását, amelyek károsíthatják a DNS-ünket.”

“Azt a feltételezésünket teszteltük ebben a kísérletben, hogy az aszalt szilva fogyasztása előmozdíthatja a hasznos mikrobióta megtartását, és a mikrobiális anyagcsere fenntartását a vastagbélben. Ha ez így van, ezzel csökkentheti a vastagbél-rák kockázatát.”

“Patkányokat etettünk aszalt szilvát tartalmazó táppal, illetve a szokásos takarmánnyal, a kétféle táplálék azonos kalóriát és tápanyag-összetételt tartalmazott, úgyhogy egyedül a táplálékban levő aszalt szilvának tulajdoníthattuk a hatást” – magyarázta Derek Seidel, doktorandusz, Turner asszisztense.

A béltartalom és a szövetek vizsgálata azt mutatta, hogy az aszalt szilvát tartalmazó tápláléktól megnövekedett a Bacteroidetes baktériumtörzshöz tartozó mikrobák száma, és csökkent a Firmicutes törzshöz tartozóké (ez a két nagy baktériumtörzs van a bélben) a vastagbél távoli szakaszán (a végbélhez közel), anélkül, hogy érintette volna a vastagbél közeli szakaszában megtalálható arányokat. A kontroll-diétán élő állatoknál fordítva volt: kisebb volt a Bacteroidetes és nagyobb volt a Firmicutes aránya a távoli (disztális) szakaszon.

Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy az aszalt szilvás tápon élő patkányoknak lényegesen kisebb számú elváltozás volt a bél hámjában (aberráns crypt, aberráns crypt foci) összehasonlítva a kontroll állatokkal.

“Az aberráns crypt foci egyike a legkorábbi, megfigyelhető, rákot megelőző lézióknak (elváltozásoknak), az a vélemény róla, hogy erősen utal a rák kifejlődésére.”

Turner szerint az eredmények támogatják a hipotézist, hogy az aszalt szilva véd a vastagbél-rák ellen, és ez “feltehetőleg annak a képességének köszönhető, hogy hasznos bélbaktériumokból álló mikrobiótát állít fel a disztális vastagbélben, … fenntartja azt a mikrobiális metabolizmussal együtt, ami a rák kialakulását megelőző elváltozások megjelenését csökkenti.”

A professzor tisztában van vele, hogy az embereken végzett klinikai vizsgálatok még szükségesek, de az eredmények így is izgalmasak: az aszalt szilva fogyasztása járható útnak tűnik a vastagbél-rák megelőzésére.

II. Az aszalt szilva és a fogyás

Nem szívesen ajánlják az orvosok az aszalt gyümölcsök fogyasztását fogyókúra alkalmával, még ha telítő érzettel jár is.

A University of Liverpool kutatói 100 túlsúlyos és kövér, kevés rostot fogyasztó emberen tesztelték az aszalt szilva hatását: segíti vagy inkább hátráltatja a fogyást egy 12 hétig tartó kúra alatt.

Azt is vizsgálták, vajon a kevés rosthoz szokott kísérleti személyek képesek-e tolerálni jelentősebb mennyiségű aszalt szilva fogyasztását, és az  csökkenti-e  az étvágyukat.

A kísérlethez két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoport naponta evett aszalt szilvát (140 grammot a nők és 171 grammot a férfiak), a másik csoportba tartozók csak tanácsot kaptak, milyen egészséges snack-et ehetnek a fogyókúra alatt.

A 12 hét alatt az aszalt szilva-fogyasztók csoportja (természetesen, az egészséges diéta részeként) 2 kilogrammot veszítettek súlyukból, és 2,5 centimétert derékbőségükből, míg a másik csoport csak 1,5 kilogrammot és 1,7 centimétert.

Különösen az utolsó négy hétben gyorsult fel az aszalt szilva-evő csoport fogyása: a nyolcadik hét után a résztvevők teltség-érzete megnőtt a szilva hatására. Érdekes, hogy a kísérleti személyek jól tolerálták a nagy adag aszalt szilvát.

Dr. Jo Harrold, a kutatásvezető megállapította, hogy “az adatok azt támasztják alá, hogy sem a súlycsökkenésnek nem árt, sem negatív mellékhatások nem jelentkeznek, ha a súlycsökkentő diéta résztvevői naponta aszalt szilvát fogyasztanak. Hosszú távon inkább kedvező hatással van az aszalt szilva a diétázók éhségérzetére, csökkenti azt és segít az étvágyuk kielégítésében – ami nem kis dolog, amikor már arról van szó, hogy meg akarjuk tartani a súlyunkat.”

Jason Halford professzor az egyetem Human Ingestive Behaviour Laboratory (Emésztés Laboratórium) igazgatója, hozzáfűzi: “Nagy kihívás fenntartani egy egészséges diétát. A friss gyümölcsök és zöldségek mellett az aszalt gyümölcsök hasznos kiegészítői lehetnek a diétának, különösen az étvágy csökkentésében jeleskednek.”

Forrás:fuggetlen.hu