Az ajurvédikus táplálkozás és a jóga-egy kis ízelítő a hagyományos keleti gyógyítás világából

Gewürze

Bevezetés

Korunkban az alternatív medicina egyre nagyobb szerepet kap a betegségek megel?zésében és számos idült betegség kiegészít? kezelésében. Az ájurvéda átfogó rendszere – beleértve a speciális táplálkozást és a rendszeres jógagyakorlást – meglehet?sen gyorsan terjed. Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában, így Magyarországon is növekv? népszer?ségnek örvend. Egy 2002-ben közölt, amerikai lakosság körében végzett felmérés szerint a rendszeres jógagyakorlók az összlakosság 5,1%-át teszik ki, akiknek 76%-a n?, jellemz?en fels?fokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, s átlagéletkoruk 39,5 év. A 18 év feletti amerikai lakosság körülbelül 38%-a alkalmazott alternatív terápiát gyógyító céllal 2007-ben; 43%-uk n? volt, panaszaik eltértek a férfiakétól: a n?k nyakfájdalom és szorongás miatt, míg a férfiak els?sorban a koleszterinszint csökkentése végett alkalmazták az alternatív gyógymódok valamelyikét. A jóga, az ájurvédás növények és a speciális diéta együttese számottev?en csökkenti a cukorbetegség tüneteit, azonban több vizsgálatra van szükség az ájurvédikus kezelés alátámasztásához. A cukorbetegségben szenved?k körében kevésbé népszer?ek az alternatív módszerek, így az ájurvéda és a jóga alkalmazása, mint a nem cukorbetegek körében. Egy indiai vizsgálat szerint a reumás ízületi gyulladásban (reumatoid artritiszben) szenved?k 82%-a alkalmaz alternatív terápiát betegsége kezelésére a nyugati medicina terápiás módszereinek kiegészít? terápiájaként. Az alternatív gyógyítási módszereket 69%-ban fájdalomcsillapításra alkalmazzák, amelyek között az ájurvédikus gyógynövény-terápia és étkezés a legnépszer?bb. Az alábbiakban az ájurvédikus táplálkozás alapjait mutatjuk be.

Ájurvédikus táplálkozás

„Az étel az, ami táplálja a testet, az elmét és az öntudatot” – tartja az Indiában széles körben gyakorolt gyógyítás átfogó rendszere, amely több mint háromezer éves múltra tekint vissza. Az ájurvéda szó jelentése: „élet tudománya” (aju = élet, véda = tudás). Tanítása szerint minden egyénnek hatalmában áll gyógyítania saját magát. Ahhoz, hogy az egyén egészséges maradjon, elengedhetetlenül fontos a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és jógagyakorlás. Az ájurvédában úgynevezett szattvikus és pránikus étrendi el?írások különböztethet?k meg

Szattvikus étrend

Az étrendet mindig az egyéni alkatnak megfelel?en kell összeállítani. A három „hatóer?” – más néven tridósa – összhangja, egyensúlya teremti meg és tartja fenn az egészséges állapotot testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. A betegségek kialakulását a három dósa közötti arányeltolódások eredményezik. Rendszerében az alábbiak különböztethet?k meg:

1. váta az úgynevezett idegi energia,

2. pitta a katabolikus t?zenergia,

3. kafa az anabolikus táplálékenergia.

Minden étel és ital, amelyet elfogyasztunk, továbbá minden élmény és minden küls? környezeti inger hatást gyakorol a három dósára, azok egyensúlyára. Következésképpen az étkezéssel meglehet?sen hatékonyan befolyásolható az egészségi állapot.

A három dósa az emberi alkatot is meghatározza. A váta a leveg?b?l és ?rb?l, a pitta a vízb?l és t?zb?l, míg a kafa a vízb?l és földb?l származó energia. A dósák segítségével leírható az egyén alaptermészete s ennek megfelel?en megtudható az energetikai igénye is. Az ájurvédában a táplálkozás és gyógynövények terápiás alkalmazása összefonódik, egymástól nem választható el. A szattvikus étrend összeállításakor els?dlegesen az ízeknek, illetve azok dósákra kifejtett hatásának tulajdonítanak jelent?séget. Három íz fokozza, míg három íz csökkenti az egyes dósákat. Az édes, sós, savanyú és keser? mellett a pikáns és fanyar íz is szerepet játszik az ételek megválasztásánál.

Számos lényeges szempont adódik az ételek kiválasztásánál: f?szeresség (csíp?s, savanyú, sós, fanyar stb.), hideg vagy melegkelt?, folyékony vagy szilárd, olajos vagy száraz. Emellett az évszaknak és napszaknak is nagy jelent?sége van. Nagyon lényeges az étel frissessége és min?sége is, valamint az, hogy a különböz? ételek mennyire fogyaszthatók egyszerre. Például hús és tej, hal és tej, marhahús és joghurt, valamint savanyú gyümölcsök és tej nem fogyaszthatók együtt. Azt vallják, hogy a legtöbb dinnyefélét kizárólag magában kell enni, mivel egyébként méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben. Emellett számos egyéb szabály létezik az ájurvédában, amelyek a következ?k:

? Éhesen ne igyunk, szomjasan ne együnk!

? Akkor együnk, ha éhesek vagyunk, és akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk!

? A gyomor egyharmadát étellel, egyharmadát itallal, egyharmadát leveg?vel kell feltölteni.

? Evés közben egyenesen üljünk, s ne figyeljünk semmi másra (tévé, rádió, újság, beszélgetés stb.)!

? Szeretettel és lelkesen rágjuk az ételt!

? Mérsékelt ütemben együnk, s rendesen rágjunk meg minden falatot!

Az étkezések id?zítése is fontos. Az ájurvéda reggel és este nem javasolja a nehéz, nyálkaképz? ételek fogyasztását. Reggelire könny?, serkent? falatokat javasol, ebéd után pihenést ír el?. Vacsorára tejtermék és/vagy gyümölcs szerepel az ajánlásban.

A terápiás étrend összeállításakor olyan ételeket ír el?, amelyek az adott panasz, betegség kialakításában szerepl? dósát közömbösítik, gyengítik. Az ízek összeállítása fel?l közelíti meg a terápiás beavatkozásokat is. Számos olyan ételt, illetve élelmiszert ismer, amely egymagában is gyógyító hatású, amilyen a méz, a datolya, a mandula, a ghi (tiszított vaj) és a tej.

Pránikus étrend

A pránikus étrendet más néven jógaétrendnek is nevezik, amelyben nem csupán a test energizálására, hanem a szellem, elme táplálására is hangsúlyt fektetnek. Ötféle pránát különböztetnek meg, amelyeknek táplálására más-más étel alkalmas.

  1. Apránikus ételek A föld alatt fejl?d? zöldségek, például a burgonya, az édesburgonya, a fehérrépa és a sárgarépa sorolható az apránikus élelmiszerek közé. Emellett a földb?l növ? gombák, a gyökérfüzek és a ginzeng is apránikus étel. Közös jellemz?jük, hogy növelik a kitartást és er?t, fokozzák a nemz?képességet.
  2. Pránikus ételek A friss hajtások, a klorofillban gazdag, zöld leveles növé- nyek tartoznak ebbe a csoportba, amelyeknek közös tulajdonságuk a serkentés, tisztítás és h?tés. Gyakran mentával, gyömbérrel és korianderrel ízesítik, amelyek a pránikus hatást növelik.
  3. Vjána ételek A talajon term? növények tartoznak a vjána ételek közé, amilyen például a tök, a paradicsom, az eper és a bab. Er?sí- tenek, serkentenek, energizálnak. Gyakran kombinálják szamána ételekkel.
  4. Szamána ételek A gabonafélék, rizs, tejtermékek, méz és nyers cukrok tartoznak ide. Közös jellemz?jük a könny? emészthet?ség.
  5. Udána ételek A fák gyümölcsei és a diófélék sorolhatók ebbe a csoportba, amelyek mivel éter elemet hordoznak, ezért a szív táplálása mellett az elmére is hatnak. Egymagukban is fogyaszthatók. A szervezet egyensúlyának megteremtését segítik el?.

A jógaétrend az udána és a szamána típusú ételeket részesíti el?nyben, azonban mind a hat ízhez és mind az öt pránához tartozó ételféleség kiegyensúlyozott, mértékletes fogyasztását javasolja.

Csökkentett fogyasztásra vagy teljes elhagyásra is ajánl bizonyos élelmiszercsoportokat, amelyek a következ?k:

? hús, hal, tojás

? mesterséges, tartósított élelmiszerek

? sült ételek

? alkohol

? csapvíz és cukrozott üdít?k

? mikrohullámú sütés, f?zés

? cukor és fehér liszt

? margarin, gyenge min?ség? olajok, zsírok

? konzerv élelmiszerek, ételek

? félkész ételek

? nagyüzemi tejtermékek

Összefoglalás

Az ájurvéda átfogó rendszere kiemeli a táplálkozás relevanciáját, amely nem csupán a betegségek megel?zésében, hanem számos kórkép kezelésében is hatékony eszköz. Szerepet játszik a szív-ér rendszeri betegségek és az elhízás kezelésében egyaránt . Az ájurvéda a testet, szellemet és lelki folyamatokat nem választja el egymástól, hanem az egyént holisztikusan értelmezi, amely a táplálkozási irányelvek szempontrendszerében is megmutatkozik. Az egyéni alkatot, az úgynevezett tridósa rendszerét veszi alapul. Fontosnak tartja az ízek megválasztását, valamint a természetes és friss ételek fogyasztását. A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és tejtermékek fogyasztását tartja els?dleges fontosságúnak. Kiemeli a gyenge min?ség? ételek, a húsok, a halak, a tojás, valamint a mesterséges adalékok minimalizálásának, illetve elhagyásának jelent?ségét.

Dr. Boros Szilvia

Új Diéta 2010/2