Alternatív terápiák:kötés, horgolás meg egyebek

Ki gondolná hogy egyes egyetemek tudományos kutatásai között helye van az olyan vizsgálatoknak  mennyire érzi jól  magát az ember  a bőrében. Az persze már természetes hogy egy  ilyen tanszéket klinikai szakpszichológus irányít. Ki tudná jobban megfigyelni mi tesz bennünket boldoggá, vagy mi az ami hatékonyan segít oldani a stresszt.Most  egy igazán rendhagyó vizsgálat következik- amely néhány olvasónk számára lehet hogy nem is lesz annyira meglepő- amelyet nagy lelkesedéssel osztok meg hölgy olvasóinkkal . Az urak pedig döntsék el hogyan viszonyulnak az egészhez, tán maguk is nekiállnak, vagy csak párjuk kezébe adnak egyes esetekben egy pár kötőtűt,  vagy felszabdalásra váró ócska ruhákat amelyekből lábtörlőt lehet szőni.

A vizsgálat az Észak-Arizónai  Egyetem Jóléti Laboratóriumában készült. A tanszék neve nekem eléggé furcsán hangzik álljon itt az eredeti is hátha valaki valami jobb nevet tud adni neki: Well Being Lab at Northern Arizona University.

Maga a vizsgálat pedig rendhagyó módon egy  közszolgálati rádió ( KNAU) felkérésére készült  Ann Futterman-Collier szakpszichológus vezetésével.

“Textil Terápia ” – avagy a kötés, a horgolás, a szövés és a foltvarrás által nyújtott érzelmi előnyök.

Az emberek  szabadidős tevékenységeik során el tudnak felejtkezni  a problémáikról, elfelejtik mi bántja őket. Abban a pillanatban amikor belefeledkeznek valamibe az energetizálja őket, és javítja a hangulatukat-így a feltevés .

Ann Futterman-Collier 60 nőt vizsgált akik különböző mértékű stressztől szenvedtek. Különböző tevékenységeket végezhettek a vizsgálat során: írhattak, meditálhattak, vagy  textillel kapcsolatos kézműves munkákat folytathattak.

A tevékenységek során a vizsgálat nyomon követte a nők hangulati változását természetesen nem bevallásos alapon ,hanem különböző jól meghatározható paraméterek segítségével: stresszhormon meghatározása nyálból ,szívfrekvencia mérése. Ezeknek az adatoknak az elemzése  adta a végeredményt  és tette összehasonlíthatóvá a háromféle elfoglaltság stresszcsökkentő hatását.

A textillel végzett különböző kézműves tevékenység adta a legnagyobb hangulatjavító eredményt. Növelte a pozitív hangulatot és csökkentette a negatív érzelmeket.

Ez az eredmény alátámasztotta egy korábbi -igaz nagyon kis számú vizsgálat eredményét- amely kizárólag a kötés pozitív hatásaival foglalkozott evés-zavarral küzdő nők esetén.

Amikor koordinált mozdulatsort hajtunk végre, akkor agyi kapacitásaink jelentős részét erre fordítjuk. Minél összetettebb a feladat, annál nagyobb kapacitást foglal le, és annál kisebb tere marad a rossz gondolatoknak – szűri le a következtetést a korábbi vizsgálat- és végül feltételezi a pánikrohamok gyakorisága is csökkenthető ezzel az egyszerű  “terápiás módszerrel”. Néha bizony elég összetett gondolkodást igényel egy-egy minta kialakítása kötés vagy horgolás során, tehát nem lehet vitatkozni a megállapítással.

Valamint a kézimunkát szeretők nagy valószínűséggel megtalálják egymást, élénk társadalmi életet élnek maguk között, és ez ismét segíthet mindenféle érzelmi stressz kezelésében és a “Well Being” kialakításában.