A víz “megolajozza” az agyat egy kutatás szerint

(MTI) – A víz “megolajozza” az agyat: 14 százalékkal gyorsabban járhat az esze annak, aki gondolkodást igénylő feladat megoldása előtt megiszik fél literrel – állítják brit kutatók.

    A kelet-londoni és a Westminsteri Egyetem tudósai 34 önkéntest kértek meg arra, hogy szellemi teszteket oldjanak meg azután, hogy előző éjjel nem isznak semmit. A reggel “szomjgyomorra” érkezőknek azután minden teszt előtt adtak egy gabonafélékből készült kekszet, vizet azonban csak a csapat egyik felének. A szomjazók 14 százalékkal nehézkesebben boldogultak a feladatokkal.
   “Agyunk mintegy 80 százaléka víz, nyilvánvaló, hogy igen fontos elegendő mennyiségűvel ellátni” – idézte Caroline Edmonds pszichológust, a kutatás vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.
Edmonds szerint a szomjúságérzet elvonhatja a figyelmet a feladattól, amit különösen fontos tudni azoknak, akiknek a munkája erős szellemi összpontosítást igényel. A kutató ezek után azt akarja vizsgálni, hogy a víz hőmérséklete befolyásolja-e a szellemi teljesítményt és hogy pontosan mennyi víz kell a leggyorsabb észtempóhoz.

És ami még kimaradt a cikkből:

-Egy korábbi kísérlet szerint azok a gyerekek ,akik úgy oldottak tesztfeladatokat ,hogy közben megittak egy pohár vizet háromszor jobban teljesítettek  – tehát a gyerekeket is ivásra kell szoktatni! 

-Aki nem iszik elég vizet ,annak a szürke állománya csökken , ez pedig újabb mentális teljesítmény csökkenéshez vezet! Ezt ugye nem szeretnénk!

-Továbbá szintén brit kutatók vizsgálták azt ,hogyan hat a tizenévesek agyára  az izzadás(a folyadékvesztés). Néhányuk 90 percig három réteg izzasztó ruhában kerékpározott ,míg a kontroll csoport csupán kellemes öltözékben.A három réteg ruhában kerékpározók – melegítő , vegyvédelmi ruha ,szemetes zsák- körülbelül 0,9 kg folyadékot veszítettek.Koponyájukban az agyszövet szinte összement! A 90 perces intenzív izzadás -folyadékvesztés – alatt annyit csökkent az agyuk térfogata ,mintha egy évet öregedtek volna! A jó hír viszont az ,hogy  kellő mennyiségű folyadékpótlás után minden visszatért az eredeti kerékvágásba!

Nem hiába tanácsolják tehát hogy a meleg nyári napokon nagyobb mennyiségű folyadékot kell fogyasztani idősnek fiatalnak egyaránt!