A világ legegészségesebb fűszerei amelyek egyben gyógynövények is

Map of world made from different kinds of spices, close-up

Az Eating Well cím? amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a f?szerek és gyógynövények ételízesít? tulajdonságuk mellett számos egészségvéd? hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az étel kalória-, só- és cukortartalma csökkenthet?, hanem némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas lehet.

Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és f?szereket medicinaként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejl? lehet?ségeket. – állítja Dr. Bharat Aggraval a University of Texas professzora.A professzor szül?hazájában, Indiában, ahol a f?szereket mindig is el?szeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek el?fordulási aránya. Kés?bb aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám Dr. Aggraval szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális f?szerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez.Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a f?szerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegy?jtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhet?, gyógyító f?szert és gyógynövényt.

Chili – az anyagcsere serkentésére
A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lév? kapszaicinnek köszönhet?en a derékb?ségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket. Egy kutatási eredmény szerint az étkezés el?tt fél órával chilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következ? étkezés alkalmával, mint a f?szerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.

A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nev? fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, s?t, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csíp?sebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL – koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

Gyömbér – gyomorpanaszok és arthritises fájdalmak ellen
A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követ? hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkent? összetev?inek következtében (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.
Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11 napon keresztül gyömbérkapszulát szed?k 25%-kal kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig meger?sítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat.

Fahéj – a vércukorszint stabilizálására
Bár ebben nincs teljes szakmai egyetértés, bizonyos kutatási eredmények alapján úgy t?nik, hogy 2 típusú diabétesz esetén, napi egy teáskanálnyi fahéjnak megfelel? fahéjkapszula adagolásával kontrollálható a vércukorszint, mivel a fahéj megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését.

Kurkuma – csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképz?dést
A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légz?szervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány meger?síti a f?szer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az arthritis, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehet?ségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.

Aggraval doktor szilárd meggy?z?dése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél-, prosztata- és mellrák vonatkozásában. El?zetes tanulmányok szerint a kurkumin képes gátolni a tumorsejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.

Sáfrány – a kedélyjavító
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy f?tt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó n?k 75%-a számolt be a PMS tüneteinek legalább 50%-os csökkenésér?l (kedélyingadozás, depresszió), a sáfrányt nem kapó n?k 8%-ához képest.

Petrezselyem – lassítja az eml?rák progresszióját
A University of Missouri kutatói szerint a petrezselyem bizonyítottan lassítja a mellrák el?rehaladását. A kutatásban részt vev? Dr. Holly Pevzner az Eating Well magazin 2011. októberi számában elmondta, a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nev? anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumorsejtek növekedését.

Zsálya – edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást
A gyógynövény-szakért?k a zsályateát gyomornyugtatóként és torokfájásra ajánlják, és egy klinikai tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat valóban hatékony fájdalomcsillapító.

Egy el?zetes tanulmány továbbá arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nev? kulcsenzim pusztulásának prevenciójával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szignifikánsan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.

Rozmaring – javítja mentális képességeket
Egy tanulmány szerint a kísérletben részt vev? személyek jobban teljesítettek memória és éberségi teszteken, amikor a teszthelyiségbe rozmaring illó olaját permetezték. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják, mely konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lév? más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lév? baktériumokat, így megel?zik annak romlását.

2010 márciusában a Kansas State University kutatói arról számoltak be, hogy a darált húshoz adott rozmaringkivonat megel?zi a húsok grillezésekor és sütésekor keletkez? karcinogén vegyület, a heterociklikus amino (HCA) felszabadulását.

Forrás:www.eatingwell.com