A vadon termő növények biztonságos gyűjtögetése a modern világban

Ebben a b?vül? „foodie” (foodie = az élelmiszer és az italimádók speciális társadalmi rétegére létrehozott informális megnevezés, amerikai szakzsargon) kultúrában az emberek bármilyen messzire elmennek, hogy a legjobb összetev?ket megkapják, keresik a legesztétikusabb desszerteket, a természetes és az organikus élelmiszereket.

foragersAz ún. „foragers” (magyarul: gy?jtöget?k) réteg mozgalma azonban már kevésbé ismert. ?k azok az emberek, akik a „viselkedés ökológia” tudományának a keretein belül szabadon legelész? állatok húsát fogyasztják rendszeresen, kiegészítve a természetben megtalálható, táplálkozásra alkalmas, vadon növ? növények fogyasztásával. Ez utóbbiakat a saját helyi közösségükben keresik meg, legyen szó urbánus vagy vidéki közösségekr?l.

„A gy?jtögetés a humán életmód részeként nem igazán új. Számos olyan könyv jelent meg az utóbbi években, amely az élelmiszer gy?jtöget?k számára nyújt útmutatást, de ilyen az „Anyaföld Hírei” c. magazin, amely a legnépszer?bb és a legrégebb óta megjelen?, a fenntartható életmóddal – többek között az organikus élelmiszerekkel, a vidéki/farmer életmóddal, a zöld szállítással, a megújuló energiával, a természetes egészséggel és zöld építkezéssel – foglalkozó nyomtatott és online magazin.” – mondja Dr. Karen Snetselaar, a Saint Joseph Egyetem (USA, Philadelphia) biológus professzor asszonya.

Egyre több ember keres az erd?kben – de az utcákon és a parkokban is – ismert növényeket és gombákat, mint pl. pitypangot (más néven gyermekláncf?), rókagombát és bogyós gyümölcsöket. Az ún. „butik éttermek” (a világ legkreatívabb dizájn éttermei) séfjei is felkapták ezt a trendet és ételeikhez igyekeznek a helyben található, fenntartható termelésb?l származó és az évszaknak megfelel? összetev?ket használni.
Snetselaar professzor asszony azonban kihangsúlyozza, hogy a gy?jtögetés nem mindenki számára megfelel? életforma és nem is szabad vele alkalmi hobbiként foglalkozni.

„Az gy?jtögetésben még járatlan embereknek nagyon óvatosnak kell lenniük. Nagyon sok növény és gomba van, amely mérgez? vagy mérgez? részei vannak. A vadpetrezselyem például nagyban hasonlít a foltos bürökhöz, más néven mérgez? petrezselyemhez. Az a környezet, ahol a növények n?nek, szintén fontos tényez?, mert például a rovarirtószerrel fert?zött növények toxinokat (mérgez? anyagok) fognak elválasztani, melyek bekerülnek a talajba vagy a növény leveleire.” – magyarázza a professzor asszony.

Dr. Snetselaar az „újonc” gy?jtöget?knek a következ? tanácsokkal szolgál:

Fontos az önm?velés. A könyvekben található vagy az internetr?l és az iPhone készüléken letölthet? fotók nem kielégít? módon mutatják be a növényeket, illetve azok részeit az olyan emberek számára, akik járatlanok abban, hogy a vegetációban található különböz? növények finom eltéréseit, a mérgez? fajtákat a táplálkozásra alkalmasaktól megkülönböztessék. Éppen ezért meg kell tanulni a klasszifikációban használatos szakterminológiát és inkább a jóval tudományosabb útmutató könyvekre kell támaszkodni, amelyekben a növény relatív méretét is bemutató ábrák találhatók.

Mindig szakért?t?l kell tanulni és ismeretlen növényeket csak tapasztalt gy?jt? kíséretében szabad szedni. Ez biztonságos és jóval informatívabb módja annak, hogy mit szabad leszedni és mit nem.

Mindig tiszta környezetb?l kell gy?jteni. Sajnos vannak olyanok, akik a városi környezetben szedik a növényeket, de óvatosnak kellene lenniük a lakókörnyezet és az utak mentén található növények leszedésekor, mivel mind a talajban, mind magán a növényzeten lehetnek ismeretlen szennyez? anyagok. Soha nem szabad olyan környezetb?l gy?jteni a növényeket, ahol trágyát és gyomirtót használtak és mindig meg kell mosni a leszedett növényt, miel?tt valaki elfogyasztja azt.

Ellen?rizni kell a parkokban és a védett területeken kihelyezett helyhatósági rendeleti táblákat. Nagyon sok helységben és nemzeti parkban tilos a látogatók számára a védett környezet megzavarása azáltal, hogy az ott term? növényeket leszedik és veszélyeztetik azok újranövését.

Forrás:diagnózis.hu

Gy?jtöget?k pedig nálunk is vannak szép számmal, még Budapesten is meglelik a finom vad gyümölcsöket!