A téma a hűtőben hever: sárgarépa

Azt mindig tudtam hogy a kutatók néha egészen faramuci dolgokat is tudnak ” KUTATNI ”  de a most következ? ötlet tényleg megdöbbent?. Egy nemrégen befejez?dött holland tanulmány 10 évig követte a részt vev?k életét és táplálkozását. Ebben a kutatásban a zöldségek és gyümölcsök hatását valahogy összehasonlíthatóvá kellett tenni  emiatt kitaláltak egy színkódot. Szépen besorolták  ?ket ilyen módon:  zöld, narancssárga/sárga, piros/lila, fehér .

A négy kategória közül leginkább a  narancssárga/sárga  és különösen ennek  mélyebb sötétebb árnyalatai bizonyultak hatékonynak a kardiovaszkuláris betegségek szempontjából. És ezt  a színárnyalatot melyik abszolút mindennapi  zöldségünk  képviseli: a sárgarépa. Nem kellett sok sem  mindössze napi 25 gramm, és máris kimutatható volt a hatás. 50 gramm vagy 75  és a kockázat még  jobban csökkent.

Változatos és színes antioxidánsok plusz egy alig emlegetett másik vegyületcsoport a poliacetilének kategóriája. A poliacetilének bizonyos zsírsavak  anyagcseréjének során keletkeznek és különösen gyakoriak az erny?svirágzatúak családjába tartozó növényekben. A két legjobban kutatott poliacetilén a falcarinol és a falcarindiol. El?zetes kutatások alapján gyulladásgátló és anti-aggregációs tulajdonságúak tehát megakadályozzák a vérrögképz?dést. További el?nyei ezeknek a poliacetiléneknek az, hogy gátolják a vastagbél rákos sejtjeinek növekedését. A kutatás laboratóriumi körülmények között a petri csészékben és emberi részt vev?kkel egyaránt ígéretesnek bizonyult. Mindössze kb. 4 dl frissen préselt sárgarépalére volt szükség naponta.  Mindezekhez a hatásokhoz azonban szükséges hogy  a poliacetilének ide -oda alakuljanak oxidált és redukált alakjuk között. Itt jön aztán a képbe az a  nevezetes „sárgarépahatóanyag ” csoport amit biztosan mindenki ismer:a karotinoidok.  Ez a két csodálatos fitonutritiens csoport egymás nélkül nem hordozza ugyanazt a hatást. Szükségük van egymásra,  er?sítik egymás hatását, mert a karotinoidok  nemcsak a mi egészségünkre  hanem a poliacetilének egészségére is vigyáznak.

Nincs az a kémiai elemzés amelyet ne lehetne még bonyolultabbá tenni. A sárgarépa  karotinoidjainak  kutatása jó példa erre.  Mit mondana mindenki mi található a sárgarépában: béta -karotin!  De a helyzet nem ilyen egyszer?. Vagyis a sárgarépában nem egyszer?en béta-karotin található hanem annak egy izomérje amelyet úgy nevezünk (all-E)-béta-karotin.  Ez a forma biológiailag sokkal aktívabb mint a másik izomer amelyet úgy nevezünk Z (cisz)-izomer. És még egy jó hír. H?t?ben megfelel?en tárolva, és megfelel? nedvességet biztosítva ezt a remek hatóanyagot a szedés után még sokáig meg lehet ?rizni aktív formában.

Mi az ami még a sárgarépával kapcsolatban az eszünkbe juthat – a szem egészsége. És ez sem kizárólag a béta -karotinnak köszönhet? hanem a geranil-acetát nev? kémiai anyagnak is, amely megtalálható a  sárgarépa magjában  és az  olajában.

Amir?l még nem beszéltünk: a szemvéd? lutein, hidroxi-savak, immunrendszert támogató C-vitamin,  K-vitamin a csontok egészségéért, élelmi rostok és kalium, a B-vitamin család tagjai szép számmal, mangán és molibdén az enzimek megfelel?  m?ködéséért, és az energiaforgalomhoz szükséges  foszfor.

Ezek után gondolom mindenki kedvet kapott a  sárgarépa fogyasztásához, én pedig joggal adhattam a fenti címet, vagyis: A téma a h?t?ben hever