A sütőtök meg a magja!

A süt?tök számos faja ?shonos Amerikában északtól délig mindenhol, és már az indiánok felfedezték a tökmag gyógyító tulajdonságait. Dél-Amerikában a tökmag népszer?sége egészen az azték kultúráig vezethet? vissza. Az ?slakos indiánok  nemcsak  élelmiszerként fogyasztották a süt?tök húsát és magját de gyógyászati hatásokat is tulajdonítottak neki. Használták vese és hugyúti problémákra, féregírtásra. A népszer? amerikai süt?tök aztán elindult hódító útjára szerte a világban.

Maga a gyümölcs a süt?tök sem megvetend? tartalmakat hordoz magában a magvak gyógyhatása meg egyenesen  hab a tortán.

A néha hatalmas méreteket ölt? gyümölcs húsa halványsárgától a  narancssárgáig mindenféle sárgában pompázik a benne lev? természetes  polifenolos vegyületek mennyiségét?l függ?en. A narancssárga szín már támpontot is ad arról  minek is a kiváló forrása:béta-karotin, kriptoxantin, lutein és zea-xantin. Nem hiszem, hogy ismeretlenek ezek a nevek mivel mindegyik szemet véd? étrend kiegészít?ben el?fordul valamelyikük. Amikor itt van a süt?tök ideje nem lenne jobb természetes formájukban fogyasztani ?ket?

Felsorolom ami még a húsban található aztán áttérek a cikk valódi témájára a tökmagra mint gyógyszerre. A termés tehát gazdag B-vitaminokban:folsav, niacin, piridoxin, tiamin, és pantoténsav. Ugyancsak gazdag forrása az ásványi anyagoknak mint réz, kálium, kálcium és  foszfor.

Elöljáróban  egy adat: a WHO felmérése szerint a Föld népességének legalább harmada, de valószín?, hogy akár a fele cinkhiányos.  A cinkhiány szempontjából a megnövekedett cinkigény miatt a csecsem?k, a gyermekek és a várandós anyák a legveszélyeztetettebb csoportok. Számukra kiemelten fontos a cinkhiány kezelése, illetve kialakulásának megel?zése. Miért is írtam ezt le a tökmaggal kapcsolatban. Mert a tökmagnak az egyik legkülönlegesebb tulajdonsága az, hogy tele van cinkkel. Ez a cink különösen koncentrálódik a mag és a kemény maghéj között lev? vékony hártyában. Ha tehát valaki ügyes és ezt a hártyát nem hagyja veszni  a tökmag fogyasztásakor sokkal több cinkhez juthat. Kb. 50 gramm tökmagban 10 milligramm cink található .

A másik érdekesség,  hogy a tökmag bár igazán gazdag E-vitaminban nem a klasszikus alfa-tokoferolból tartalmazza a legtöbbet. Az E-vitamin megtalálható benne  az összes alábbi formában: alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tocomonoenol, és gamma-tocomonoenol. Ez utóbbi kett?t csak nemrég fedezték fel és most a kutatások célpontjában vannak, mivel biológiai hatásuk még nagyobb is lehet mint néhány másik formának.

Az E-vitamin mellett más fenolos antioxidánsok is nagy számban találhatóak a tökmagban. Többek között  hidroxisavak mint kávésav, ferulsav, coumaricsav és még sokféle kimondhatatlan nev?. Antioxidáns hatásúak továbbá a benne található lignánok. Talán ennek a sokszín? keveréknek köszönhet? egy olyan tulajdonság  amellyel nem sok élelmiszer büszkélkedhet. Ez pedig bizonyos enzim gátlását –lipoxigenáz enzim– jelenti. Hogy miért is fontos nekünk ennek az enzimnek a gátlása? Az 5-lipoxigenáz enzimek szabályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak leukotriénekhez vezet? biotranszformációját. Miután a leukotriének fontos szerepet játszanak néhány betegségben (pl. asztma, izületi gyulladás, pikkelysömör), ezen enzim gátlása lehet?séget adhat gyógyászati beavatkozásra ilyen betegségeknél. Amikor tehát azt mondjuk hogy  a tökmagban lev? antioxidánsok gátolni tudják ezt az enzimet egyszersmind azt is kimondhatjuk ezekre a betegségekre valamilyen pozitív hatást tud a tökmag gyakorolni. És még egy érdekesség! Ezt a hatást  nem lehet el?idézni  a tökmagban  lev?  valamelyik egyedi  hatóanyaggal, míg maga a  komplett tökmagolaj kivonat jól m?ködik. Csak a természetes egész hordozza a hatást.

Mit mondhatunk még? Az oxidatív stressz csökkentése más el?nyökkel is jár. A kutatásokat egyel?re csak kísérleti állatokon végezték de az eredmények meggy?z?ek. A tökmag kivonatok vagy a tökmagolaj javítja az inzulin szabályozást diabeteszes állatokon és megakadályozhatja a cukorbetegséghez kapcsolódó vesekárosodást.

És ami még meglep?bb antimikrobiális – gombaellenes és vírusellenes– tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatás szerint ezeket az el?nyöket a benne található egyedi fehérjék  és lignánok (beleértve pinoresinol, medioresinol és lariciresinol ) hordozzák. Náthás influenzás téli id?szakban fogyasszunk tökmagot! (A cinknek is van antivirális hatása! )

És végül elérkeztünk a jóindulatú prosztata megnagyobbodáshoz. Tanulmányok szerint a tökmagban található fitoszterolok, lignánok és a cink hordozza a hatást. A kutatások központjában a fitoszterorlok állnak amelyekb?l legalább 6 különböz?t találtak meg a tökmagban. Ezeket a kutatásokat a kipréselt tökmagolajjal végezték emiatt nehéz  lenne megmondani, hogy az élelmiszerként használt tökmagból mennyit kellene megenni a pozitív hatás eléréséhez de mindenesetre ártani nem árthat.

Az indián ?slakosoknak igazuk volt: a féreghajtó hatékonyságot a tökmag a benne lev? cucurbitin nev? aminosavanak köszönheti amely hatékony galandféreg ellen és még egy súlyos fert?zés ellen, amely inkább Ázsiában és Afrikában fordul el? és schistosomiasisnak nevezik.

Még sok mindent el lehet mondani err?l a jelentéktelennek t?n? magról. Ha koleszterinszint csökkent? gyógyszerek mellett fogyasztjuk az olaját  növeli azok hatását, a mellékhatásaikat viszont csökkenti.  A tökmag mindennapi nassolása csökkenti a vesek?képz? anyagok mennyiségét a vizeletben, azokét viszont amelyek megel?zik a vesekövet növeli. (Okos egy növény ez). Az olaj magas tryptofán tartalma kis segítség  lehet álmatlanság ellen.

Foglaljuk össze : mangán,  magnézium, foszfor, réz, cink, vas, tryptofán és még az a sok minden amelyekr?l fentebb beszéltem. 

Végül  készítsünk magunknak gyógyszert a konyhában. A tökmag pörkölt formában finomabb viszont a kutatások azt mutatják ezt  nem szabad túlzásba vinni. A nyers tökmagot 75 fok h?mérsékleten maximum 20 percig lehet pörkölni, mert a jótékony zsírok ennél többet nem bírnak ki! Egészségünkre! 

Forrás: whfoods.org, pumpkinseed.net.au