A sebek nagy gyógyítója

A réti nyúlhere (latin nevén Anthyllis vulneraria), közismertebb nevén: nyúlszapuka, sárga réti hereként is ismert. A terméketlen, köves, meszes talajban ugyanúgy megterem, mint a száraz gyepeken, sovány legelőkön, utak menti rézsűkön, vasúti töltések mentén a száraz napsütötte helyeken. A nyúlherét a szegény emberek nemcsak a gyógyító tulajdonságai miatt termesztették, hanem azért is, mert takarmánynövényként ugyancsak hasznosítani tudták.

A nyúlhere eredetileg Európában őshonos növény. A Földközi-tenger vidékétől kezdve keresztül-kasul bejárta a kontinenst, eljutott egészen a Himalájáig, Észak-Afrikába, Izlandra és végül Észak-Amerikába. Így napjainkban már több mint 20-féle nyúlhere létezik szerte a világon. Megtalálhatjuk a homokos tengerparti dűnéken vagy akár a 3000 m magasan fekvő hegyi, sziklás területeken egyaránt.

Gazdag hatóanyag-tartalom

A réti nyúlhere többéves, akár 50 cm magasra növő, inkább heverőszárú, a pillangós virágzatúak családjába tartozó, apró, selymesen szőrös levelű növény.  A száraz környezetet az akár egyméteres mélységbe is lenyúló gyökérzetének köszönhetően képes elviselni. Apró sárga, néha narancsosan rózsaszín virágai fejvirágzatba csoportosulnak. A réti nyúlhere a számára ideális talajban június elején virágzik, máshol a nyár folyamán bármikor ismét kivirágozhat.

A hatóanyagok elsősorban a virágában koncentrálódnak, ezért gyógyászati szempontból a virágok gyűjtése a legfontosabb. A virágfejeket a teljes kivirágzás után kezdhetjük szedni, amikor a fejek még világosabb színűek (később bebarnulhatnak). Gyorsan, vékony rétegben elterítve kell őket kiszárítani, hogy a virágok megőrizzék színüket és hatóanyag-tartalmukat.

Hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, a színező anyagok, továbbá a cserzőanyagok, az illóolajok, szaponinok, szacharidok és szerves savak.

Mi mindent tud külsőleg?

A népi gyógyászatban a réti nyúlherét már az ókortól kezdve elsősorban a nehezen gyógyuló sebek kezelésére használták. Hatékonyan gyógyítja a problematikus bőrt, és közben csillapítja a fájdalmat. Helyi fertőtlenítőként és fájdalomcsillapítóként szintén használható. Kiválóan alkalmazható ekcémára, fagyási vagy égési sérülésekre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, mindenféle bőrgyulladásra – azaz helyettesíthető vele akár a cickafark, akár az útifű. Csakúgy, mint az előbb említett hatékony gyógynövényeket, a réti nyúlherét is közvetlenül rátehetjük a sérült bőrfelületre, a sebre. Külső használat esetén hatékonyabb, ha a szárított levelekből főzetet készítünk, és abból borogatást készítünk.

A réti nyúlhere főzete hatásos száj- és toroköblögető. Ilyen formában segítséget nyújt szájüregi gyulladások, ínygyulladás és torokfájás esetén egyaránt.

Méregtelenítő, veseműködés-támogató

Segít a köhögés csillapításában. Támogatja a test méregtelenítését, ezért minden olyan gyógynövény-teakeverékben megtalálható, amely segíti az emésztést, a vér és a belső szervek tisztítását. Támogatja a vese működését, hatékony a vesekőképződés megelőzésében, hólyagbántalmakra és a cukorbetegségek kiegészítő teakúrájában, valamint ismert a hashajtó hatása is. Felfedezhetjük olyan gyógynövénykeverékekben – például szamócalevéllel, málnalevéllel vagy kökényszemekkel együtt –, amelyekben a többi összetevő támogatja a réti nyúlhere jótékony hatásait.

A teájának elkészítése

Két teáskanálnyi szárított virágot tegyünk egy csészébe, öntsük fel 2,5 dl forró vízzel, és 1/4 órán át lefedve hagyjuk állni. Kellemes illatú és jóízű italunkat leszűrve, lassan, kortyonként fogyasszuk el, ha lehet, egész napra elosztva. Káros mellékhatása nem ismert.

A réti nyúlhere nem tartozik a legismertebb gyógynövények közé, gyógyszertárban sem kapható. Hatásainak köszönhetően bátran említhetjük híres társaival egy lapon.

Ezekben a percekben is nyílik valahol a réti nyúlhere sárga virágzata – azé a gyógynövényé, amely begyógyítja a fájó sebeket.

Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva