A rovarok jelenthetik a választ a jövő élelmiszerellátási problémáira

(MTI) – A ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jöv? élelmiszerellátási problémáira – állítják brit kutatók, akik egy speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítenek ízletes rágcsálnivalókat rovarokból.

Az új technológiát kidolgozó Ken Spears, a London South Bank University ételtechnológusa szerint a rovarokkal való táplálkozás – amely bevett gyakorlatnak számít a világ számos pontján -, nem csupán az élelmiszerhiány problémáját oldaná meg, hanem biztosítaná, hogy az emberek elegend? fehérjéhez és ásványi anyaghoz jussanak.
A projekt keretében a kutatók kiszárítják és finom porrá ?rlik a rovarokat vagy azok lárváit, hogy lisztet készítsenek bel?lük, amelyet azután csokoládéval, krémsajttal vagy különböz? f?szerekkel vegyítenek, olyan keveréket nyerve, amelyb?l háromdimenziós nyomtatással ízletes ételeket tudnak készíteni.
Spears szerint a szakemberek ez idáig kénytelenek voltak a Nagy-Britanniában el?forduló rovarokra szorítkozni, így például házi lisztbogár lárváinak ?rleményét vegyítették fondanttal, hogy tortákra szánt cukormáz bevonatot készítsenek, de a jöv?ben szeretnének fehérjében gazdagabb fajokkal dolgozni és jóval kifinomultabb alakzatokat, illetve bonyolultabb ételeket is létrehozni.
A szakemberek úgy vélik, hogy a rovarok fogyasztása jelentheti a megoldást a jöv? globális élelmiszerellátási problémáira, mivel – a növekv? globális népesség és a fokozódó élelmiszerigény fényében – a gyakorlat csökkentené a környezetre és az állattenyésztésre nehezed? nyomást – olvasható a The Daily Telegraph cím? brit lap internetes kiadásában.
A kutatók reményei szerint, ha kívánatos formában tálalják a rovarokat, akkor több ember lesz hajlandó enni bel?lük. A rovarok gazdag fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást jelenthetnek. Egy ganajtúró bogár például több vasat tartalmaz, mint egy szelet steak, és négy tücsökben annyi kalcium van, mint egy pohár tejben.
Spears szerint a kutatók azt remélik, hogy a jöv?ben jóval egzotikusabb, és magasabb fehérjetartalmú rovarokat – például dél-afrikai mopaneférgeket – is bevonhatnak a projektbe, hogy az el?állított ételek még több tápanyagot biztosíthassanak az embereknek, és akár a katasztrófa sújtotta területeken is be lehessen vetni ?ket élelmiszerforrásként.

(http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10619201/Insects-to-be-made-into-3D-food.html)