Gyógynövény a virágcserépben-Afrikai muskátli

Pelargonium_sidoides4Van egy  Dél-Afrikában őshonos gyógynövény melynek rokonai Európában inkább dísznövényként ismertek.Tudományos neve Pelargonium sidoides vagy dél-afrikai muskátli. Gyökerének kivonatát használják gyógyszerként. Elsőként 1897-ben Charles Henry Stevens hozta forgalomba Angliában mint a tuberkulózis ellenszerét.  A  kezelést aztán róla nevezték el Stevens kúrának. Az 1900-as évek közepén az antibiotikumok átvették a szerepét  de napjainkban is használják felső légúti betegségek esetén, hörghurut, arcüreg gyulladás, torokfájás, mandulagyulladás és banális nátha ellen.
Mint gyógynövény használatos még nemi úton terjedő betegségek, sőt olyan súlyos betegség mint a vérhas esetén is. A  növényi kivonat jóváhagyott gyógyszer Németországban akut bronchitisz kezelésére.
Mint általában a gyógynövények felkeltette a kutatók érdeklődését is. Bebizonyosodott hogy  jelentős  antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik   multi-rezisztens Staphylococcus aureus törzsekkel szemben. Akadályozza a szezonális influenza vírusok replikációját (H1N1 és H3N2 törzsek ), valamint hatékony  légúti óriássejtes vírus, humán koronavírus, parainfluenza-vírus esetén,  de nem befolyásolja a  magas patogenitású madárinfluenza vírus (H5N1), adenovírus, vagy rhinovirus  replikációját. A bizonyítékok azt sugallták a gyógynövény a felső légutak nyálkahártyáján erős immunválaszt vált ki. Milyen vírus van még amely sok fejtörést okoz a kutatóknak napjainkban: a HIV

A PLOS ONE legutóbbi számában a Helmholtz Zentrum ( München) kutatói a HIV fertőzés egy potenciális új gyógyszeréről számoltak be amely nem volt más mint az afrikai muskátli kivonata. A muskátli kivonata inaktiválja a human immundeficiencia vírus 1-es típusát ( HIV-1), és megakadályozza hogy az bejusson az emberi sejtekbe.
pelargonium-sidoides2A növény gyökerének kivonata olyan anyagokat tartalmaz amelyek megtámadják a HIV-1 részecskéket és ebben az esetben is -nemcsak a már emlegetett  influenza esetében- megakadályozzák a vírus replikációját. A vizsgálatokat  HIV-1-gyel fertőzött tenyésztett sejteken végezték.
A növény kivonata védte a vér és az   immunsejteket  a HIV-1 fertőzéstől amely a legelterjedtebb HIV féleség. A hatást a kivonat polifenoljai közvetítik. A kivonat tisztítása után az izolált polifenolok megtartják  magas anti-HIV-1 aktivitásukat  és kevésbé mérgezőek a sejtekre mint a nyers kivonat.
A Pelargonium sidoides kivonatok biztonságosságát már bizonyították számos klinikai vizsgálatban, mivel Németországban mint gyógynövényt használják  akut bronchitisz tüneteinek kezelésére.(Magyarországon is kapható, a kivonat neve Kaloba csepp és mint hagyományos népi gyógyszert nátha kezelésére ajánlják.)
A kutatócsoport vezetője Prof. Dr. Ruth Brack-Werner szerint a pelargonium kivonat az első tudományosan igazolt hatású fitomedicina a HIV-1 fertőzés kezelésében. Hatásmódja különbözik az összes eddig felhasznált gyógyszerétől.Továbbá a kivonatok könnyen előállíthatóak, nem igényelnek hűtést,és biztonságosak így lehetőség nyílik HIV fertőzötteken való kipróbálására.
A WHO szerint a világon több mint 35 millió ember fertőzött a HIV-vel, többségük HIV-1-gyel. Kezelés nélkül a  vírus elpusztítja az immunrendszert és ez okozza a szerzett immunhiányos szindrómát az AIDS-et, amelyet a 10 vezető halálok között tartják számon  a világon.

Forrás: Science Daily, Wikipédia, WebMD