A paraziták elleni immunitás ára-az allergia

A kutatók úgy gondolják immunrendszerünk az evolúció során úgy fejlődött hogy leküzdhesse a parazita férgek általi megfertőződést. Azonban  parazita fertőzés hiányában az immunrendszer hiper-reagálóvá válhat és a környezetben vagy az élelmiszerekben előforduló ártalmatlan fehérjék ellen fordul és szabályozatlan allergiás válasz alakul ki.

Ejtsünk néhány szót a  a higiéniai hipotézisről. A “higiénia hipotézis” azt mondja hogy az az immunrendszer fordul az olyan ártalmatlan fehérjék ellen mint a pollen vagy a mogyoró fehérjéje, amely nem volt kitéve parazitáknak és más kórokozóknak.  Valódi veszély hiányában az immunrendszer megtámadja a környezetében levő hasonló megjelenésű molekulákat az immunglobulin E (IgE) segítségével.

A fenti két állítás teljesen fedi egymást  és a PLOS Computational Biology október 29.-i számában közzé tett kutatás bizonyítani is tudja ezt.

Hogyan bizonyítható tudományosan az az állítás hogy az immunrendszer ha nincs féreg akkor jó a mogyoró is alapon támadásba lendül ? 

A Nicholas Furnham (London School of Hygiene & Tropical Medicine) által vezetett csapat azt feltételezte hogy kell lennie valamilyen molekuláris hasonlóságnak a paraziták és az allergén fehérjék között ami az immunrendszert támadásra készteti.

Körülbelül 330 fehérje család azonosított amelyek már ismert allergének. Ha ebből a 330  típusból kiválasztunk 10-et, az ebbe a típusba tartozó fehérjék az ismert allergének 40%-át tartalmazzák. A kutatócsoport összegyűjtött minden már eddig is ismert adatot és végül 2712 fehérjét vett górcső alá. Az allergén fehérjék egy bizonyos része lép  kölcsönhatásba az immunrendszerrel és ezt  epitopnak nevezzük. A legtöbb fehérje több epitopot is tartalmaz.  A kutatók meghatározták ezeknek az epitopoknak a DNS szekvenciáját,  majd az adatok  birtokában 3D-s fehérjestruktúrákat kezdtek építeni. Az allergén fehérjék felépítésének ismeretében hozzájuk hasonló fehérje szerkezeteket, vagy DNS-szekvenciákat kerestek a kórokozó paraziták esetében .

A munkához már publikált adatbázisokat használtak. 70403 parazita fehérjét vizsgáltak meg és ebből 2445 fehérje  statisztikailag hasonlított a  már ismert allergénekhez. Sőt 206 epitop régiót is azonosítottak, amelyek az emberi szervezetben hasomló immunválaszt váltanának  ki mint a környezeti allergének. És ami még meglepő egy olyan fehérjét is sikerült kimutatni a Schistosoma mansoni-egy parazita féreg- fehérjéi között amely nagyon hasonló a nyírfa pollenben talált fehérjéhez. A nyírfa pollen az egyik legelterjedtebb környezeti allergén.

A tanulmány olyan eszközöket adott a tudósok kezébe amelyeknek segítségével könnyebben megjósolható az, hogy az élelmiszerekben és a környezetben előforduló fehérjék közül melyek fognak nagy valószínűséggel allergiás reakciót kiváltani. De az eredmények megkönnyíthetik az allergia kezelésére szolgáló fehérjemolekulát léte hozását is.

Az egészhez pedig még az a megállapítás is hozzátartozik, hogy a férgek elleni immunitásunk árát az allergia fizetteti meg velünk!

FORRÁS>>