Lándzsás útifű szirup – csak felnőtteknek

A lándzsás útif? szirup otthon is könnyedén elkészíthet? a friss, vagy a szárított növényb?l egyaránt. Ahhoz, hogy a lándzsás útif?b?l köhögés elleni szirupot készítsünk, nem kellenek különleges dolgok, csak maga a növény (szárított, vagy friss formában), némi cukor, vagy méz, esetleg mindkett?, egy edény amiben elkészíthetjük magát a szirupot, és egy üveg, amiben a végén tároljuk az elkészített „orvosságot”.

Természetesen, mint minden népszer?, házilag készített „orvosság” esetében, ezekben a receptekben is fellelhet?ek a készít?k egyedi ízlése. Így van ez az én esetemben is. Az alábbi recept kissé id?igényesebb a hagyományos változatoknál, de tapasztalatom szerint hatásossabb is.

Ebben az esetben a szirup elkészítése el?tt kell készíteni egy alkoholos kivonatot a lándzsás utif?b?l és egy kis kakukkf?b?l. Az alkoholos kivonathoz szükség van 50 g útif?re, 15 g kakukkf?re és 0,5 l pálinkára (min. 40 v/v %). A gyógynövényeket egy jól zárható üvegbe tesszük és ráöntjük a pálinkát, majd 14 napig állni hagyjuk. A 2 hét letelte után a pálinkát lesz?rjük és alaposan kipréseljük a gyógynövényeket is, az így kapott kivonatot felöntjük 1 dl vízzel és feltesszük kis lángon f?zni, majd egy fél óra elteltével adunk hozzá 250g cukrot és 250g mézet, aztán folyamatos kevergetés mellet s?r? szirupot készítünk bel?le.

Az elkészült szirupot még melegen üvegbe töltjük és h?vös helyen tároljuk. Szükség esetén naponta 4-5 alkalommal fogyasztunk bel?le 1 kanállal. Mivel a kész szirupban is marad alkohol, ezért gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása.