Az Ohio State University kutatói egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy azoknál a hím egereknél, amelyek 10 százalék szárított paradicsom port kaptak a táplálékukban 35 héten át, majd ibolyántúli sugárzásnak tették ki ?ket, 50 százalékkal kevesebb esetben alakult ki b?rrák, mint a kontroll csoportban.
A paradicsom és a b?rrák közötti összefüggés mögötti elmélet a táplálékban lev? karotinoidokon alapszik. Ez egy pigment, egy vegyület, ami a paradicsom színét adja, ez védheti meg a b?rt az UV sugárzás károsító hatása ellen, magyarázza Jessica Cooperstone, a táplálkozástudományi tanszék munkatársa.
A n?stény egereknél nem volt kimutatható a különbség a tumorok száma közt. Viszont az el?z? kutatásban a hím egereknél a tumor korábban alakult ki az UV besugárzás után, számosabbak, nagyobb kiterjedés?ek és agresszívebbek voltak a tumorok, a n?stényekkel összehasonlítva.
„Ez a kutatás arra figyelmeztetett bennünket, hogy az állat nemét is figyelembe kell venni, amikor különféle megel?z? stratégiákat fejlesztünk ki” – állapította meg Tatiana Oberyszyn professzor, patológus, az egyetem rákközpontjának a tagja. „Ami m?ködik a férfiaknál, nem biztos, hogy ugyanolyan jól m?ködik a n?knél, és fordítva.”
Az el?z? humán klinikai vizsgálatokból arra lehetett következtetni, hogy ha paradicsompürét fogyasztanak, az egy id? után csökkenti a leégést, talán azért, mert a karotinoidok lerakódnak az emberi b?rben, miután elfogyasztottuk ?ket, és lehetséges, hogy megvédenek az UV-sugarak káros hatásától.
„A likopénról, ami a jellemz? karotinoid a paradicsomban, kimutatták, hogy karotinjai közül az a leghatékonyabb antioxidáns.”
„Ámde ha összehasonlítottuk a likopén hatását a paradicsoméval, mint teljes, tápegész terméssel vagy egy szintetikus táplálékkiegészít?vel, a paradicsom bizonyult hatásosabbnak az UV sugárzást követ? b?rvörösödés kivédésében, ami arra utal, hogy más vegyületek is vannak a paradicsomban, amelyek hozzájárulnak a védelemhez.”
A legújabb kutatásban azt találták a kutatók, hogy csak a hím egérnél, és annál, amelyet szárított piros paradicsommal etettek, csökkent a tumor növekedése. A mély narancssárga paradicsom, ami könnyen felszívódó likopént tartalmaz, szintén kevesebb tumort ‘engedélyezett’, de nem érte el a szignifikáns – statisztikailag jelent?s – értéket, vagyis a piros paradicsom hatását.
Cooperstone jelenleg a paradicsom többi vegyületét kutatja, melyiknek lehet véd? hatása.
A nem-melanoma típusú b?rrák a leggyakoribb az összes ráktípus között, gyakoribb, mint a mell-, a prosztata-, a tüd?- és a vastagbél-rák együttvéve – az Amerikai Rákkutató Társaság kimutatása szerint.
Annak ellenére, hogy alacsony a b?rrák halálozási aránya, költséges és rontja az ember külsejét ez a tumor, ráadásul az aránya évr?l évre n?.
„Jótékony hatással volna, mint alternatív módszer erre a tumorra egy szisztémás védelem, talán a táplálkozáson keresztül befolyásolni lehetne a b?rrák kockázatot.”
„A táplálék nem gyógyszer, és mégis, lehetséges, hogy egy életen át fogyasztva, megváltoztathatja bizonyos betegségek kialakulását” – jelentette ki Cooperstone.