A máriatövis életmentő is lehet gombamérgezés esetén

A gyilkos galóca az egyik legmérgezőbb gombafaj, amelynek toxinjai elsősorban a májat károsítják. Ez nemritkán oly mértékű lehet, hogy csak a májtranszplantáció segíthet, már ha egyáltalán túléljük a szerencsétlen kóstolót. Létezik azonban egy bogáncsszerű növény, amely évszázadok óta segít megelőzni a tragédiát: ez a máriatövis, latin néven Silybum marianum.

Évezredes tapasztalatok

A mediterrán vidékről származó máriatövis – népies néven máriabogáncsnak, tarkabogáncsnak, őszbogáncsnak vagy szilibumnak is nevezett növény – a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Hazánkban termesztik, de utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható.

A máriatövist gyógyászati célokra már évezredekkel ezelőtt használták az ókori görögök és rómaiak. Májvédő hatásosságáról már Diosz­koridész és Plinius is említést tesz műveiben, de megtalálható a középkori füveskönyvekben és Melius Juhász Péter magyar nyelvű Her­bá­riumában (1578) is. A mai kutatók már több mint 300 kísérletet végeztek el a gyógynövény jótékony hatásának, különösen májgyógyító tulajdonságának igazolására. Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét s nagy mértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

Hatékony májvédelem

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyszerve, betegségei vírusos eredetű gyulladásos vagy toxikus-metabolikus eredetű bajok lehetnek. A májvédő hatású növények közül alighanem a máriatövis a legfontosabb, egyaránt használható vírusos és toxikus eredetű májproblémák (alkohol, bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, valamint galócák okozta mérgezések) kezelésére. Régebben a máriatövis levelei szolgáltatták a drogot (Cardui mariani folium), napjainkban inkább az érett terméseket (Cardui mariani fructus) használják. A máriatövismagról pozitív E-monográfia készült, szerepel a Német Gyógyszerkönyvben is.

A máriatövis legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok (általános májvédőnek tekinthető a három alkotórészből álló szilimarinkomplex), de keserűanyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz. Hatóanyagkomplexe serkenti a sejtmag DNS polimerázának működését, ezáltal a májsejtek szintézisét és regenerációját, stabilizálja a májsejtek membránját. A máriatövis úgy fokozza és erősíti a máj működését, hogy megakadályozza a májban termelődő, s a méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését. Bizonyos kísérletek igazolták, hogy a máriatövis 35%-kal képes megnövelni a glutation koncentrációját. A máriatövis a káros szabad gyökök ellen antioxidáns hatású, ilyen jellegű tulajdonságai még a C- és E-vitaminét is meghaladják. Szabadgyök-fogó tulajdonsága miatt képes a különböző mérgek (pl. a gyilkos galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom, higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni. Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását. Injekció formájában befecskendezve még életet is menthet a májelégtelenséghez vezető gombamérgezéseknél. A máriatövis általános májvédő hatása miatt azokban az esetekben is jótékony lehet, amikor a károsító faktor (például létfontosságú gyógyszer) nem hagyható el. További előnyei: rákos betegeknél a máriatövis csökkenti annak veszélyét, hogy a kemoterápiás kezelés következtében oly gyakori májkárosodás bekövetkezzen, sőt a felépülést is gyorsítja azáltal, hogy segíti a betegség során a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését. Gyulla­dás­csök­kentő képességgel rendelkezik, és lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. Hasznos lehet az endometriosis – a női meddőség egyik legfőbb oka – kezelésében is, mivel segíti a májban az ösztrogén lebontását. Az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát lehet venni, hiszen serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását.

A gyógynövény minden esetben, még terhesség vagy szoptatás alatt is nagy biztonsággal alkalmazható. Más gyógyszerekkel való kölcsönhatásáról nincsenek feljegyzések. A máriatövis alkalmazása során mellékhatás elvétve fordul elő, némelyeknél egy-két napig hasmenés alakulhat ki.

BGY
Forrás: Gyógyszerész Továbbképzés, 2010; 4 (6): 190