A macskagyökér elűzi az ármánykodó féltékeny Tündéket

Már Krisztus előtt az 5. és 4. században nagy jelentőséget tulajdonítottak a macskagyökér gyógyhatásainak Hippokratesz és követői akik “női betegségeket ” kezeltek vele. Az Ókori orvosok úgy nevezték ezt a növényt Phu és ez a név elkísérte a macskagyökeret egészen a középkorig.Nem is egyféle macskagyökeret illettek ezzel a nem éppen pozitív kifejezéssel-utalván a kellemetlen szagra- hanem megkülönböztettek olyan változatokat mint Phu magnum vagy Theriacaria, Phu vulgare vagy közönséges macskagyökér, és Phu minus vagy kicsi macskagyökér. A macskagyökér  botanikai neve nem található meg a klasszikus latin szövegekben vagy latin fordításokban egészen a 10. századig. Akkor keletkezett a feltevés miszerint egy pannoniai tartomány Valéria lenne a névadó. A névnek valószínűleg semmi köze sincs se a tartományhoz se  a latin szóhoz  valere/egészség.

A régi időkben a macskagyökeret egészen másra használták mint napjainkban. Használták mint melegítő drogot, mint emmenagog szert, lázcsillapítót és vizelethajtót. Használták lépbetegségekre és pestis ellen, hátfájásra köhögésre, szembetegségekre, külsőleg fekélyekre, condilómára (egyfajta szemölcs)-hát mit mondjak igen szép karrier ez a macskagyökérre nézve. És ami még meglepő a mai felhasználást az idegrendszeri  és altató hatást nem említik sehol. Egészen addig míg a tizenhetedik században olasz források nem említik használatát epilepszia ellen.

Valeriana a misztikus

A valeriana egy ősi german gyógyító növény amelyet a Föld istennőjének Herthának szenteltek és gyökerét gyógyításra használták. A gyökér lógott a házak falán kívülről vagy égett a házban mint füstölő hogy megvédje környezetét a gonosz szellemektől az ördögöktől és az átkoktól. A gyökér tehát taszítja a gonoszt és az átkokat  viszont vonzza a villámokat és a szerelmet. A középkori Svédországban az ifjú férj esküvői ruháját gyakran díszítette a valeriana hogy elűzze az ármánykodó féltékeny tündéket és megtartsa a szerelmet a házasságban. Igazán lenyűgöző varázserő -ha működik. Iránban a gyökeret még mindig dohányként használják más növényekkel keverve  hogy kikapcsolja a testet és a szellemet.

Használták édesgyökérrel, ánizsmaggal, légzési nehézségek orvoslására, majd később afrodiziákumként és epilepszia kezelésére.  Fontos kelléke egy univerzális gyógyszernek amely görög találmány  és a neve  Theriac . Széles körben elfogadott volt az ókori világban és eljutott Kínába és Indiába is. A Theriac készítése eltartott több hónapig mikor folyamatosan gyűjtötték és fermentálták  a növényeket   és egyéb hozzávalókat-például mérges kígyó húsát-és végül megkapták a panaceát  a Theriacot  a valaha volt összes betegség és mérgezés gyógyítóját.

Az igazság

Az orvosi macskagyökér  (Valeriana officinalis) , akár 1,5 m magasra is növő, évelő, lágy szárú növény.Élőhelye Európa és Nyugat-Ázsia, 2000 m tengerszint feletti magasságig. Mindenféle időjárási körülmények között megél mivel    különböző levél-formákkal képes alkalmazkodni az  adott környezetben előforduló különleges feltételekhez. Általánosságban elmondható, hogy a növény inkább a nedves helyeket kedveli a patakok és folyók szélét, árkokat vagy nedves legelőket.  Hegyvidéki régiókból származó növények általában több aromás vegyületet tartalmaznak mint azok, amelyek  mocsárban vagy mocsaras területeken élnek. Május-júliusban virágzik, hímnős, rózsaszínű vagy fehér virágokat bont bogas virágzatban. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, a levélkék száma 6-15, a csúcsi levélke mérete a többiével azonos.

Magyar nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható illata erős, izgató hatással van a macskákra, melyek a növényhez dörgölőzve “kábulatba” esnek, illetve szívesen elfogyasztják a gyökerét. Egyes macskák kifejezetten “függővé” válnak. A friss növénynek nincs tipikus macskagyökér szaga . Az “illatot”  a szárítás során “nyeri el”. A macskagyökérnek mintegy 150 faja ismert ezek közül az Európai gyógyszerkönyv  négy fajt sorol fel amelyekből a drog  Valeriana radix nyerhető. Ezek : V. sambucifolia, V. procurrens, V. Collina és V. exaltata .

A macskagyökérben sok aktív kémiai összetevőt izoláltak   de nem ismert hogy melyik felelős a hatásért. Mint sok más esetben itt is az mondható el, hogy nem egyetlen aktív összetevő hanem az anyagok összessége felelős a hatásért amelyek önmagukban is, vagy egymás hatását erősítve működnek. Melyek ezek az anyagok. Általában két fő kategóriáját különböztethetjük meg a valeriana hatékony vegyületeinek

  1. Az első csoportba tartoznak a valeriana illó olaj vegyületei köztük a valerenic sav és származékai, amelyeknek már  igazolták szedatív tulajdonságukat   állatokon végzett kísérletekkel
  2. A második csoportba tartoznak a iridoidok, amelyek magukban foglalják a valepotriatokat.  A valepotriatok és származékaik aktív nyugtatók in vivo, de nem stabilak.  A tárolás során, vagy vizes környezetben lebomlanak ezért  aktivitásukat  nehéz megítélni .

Hogyan hat

Egy lehetséges mechanizmus-amelynek segítségével a  macskagyökér kivonat nyugtató hatását magyarázhatjuk-az, hogy növeli a gamma-amino-vajsav mennyiségét (GABA, egy gátló neurotranszmitter)  a szinaptikus résben. In vitro vizsgálatok bebizonyították hogy a valeriana kivonat növeli a GABA felszabadulását az idegvégződésben és egyszersmind többféle módon gátolja azt, hogy a GABA mennyisége csökkenjen. Ha ezt a mechanizmust vesszük alapul akkor a valerianának rendelkeznie kell mindazon hatásokkal amelyekkel az azonos hatású szintetikus gyógyszermolekulák rendelkeznek . Vagyis gyógyszerészi nyelven szólva az alábbiakkal:szorongásoldó,szedatív, elalvást elősegítő,általános aneszteziát elősegítő, antiepileptikus, centrális támadáspontú izomrelaxáns. Ha megnézzük a valeriana felhasználási körét akkor azt mondhatjuk teli találat.

Mire használható

  1. szorongás és stressz oldására és az ezzel összefüggő tünetek kezelésére  (idegesség, remegés, fejfájás, szívdobogás, stresszel kapcsolatos magas vérnyomás. A hatás legalább 7 napos folyamatos kezelés alatt alakul ki. Ezt a hatást szokták szívnyugtató hatásnak nevezni.)
  2. depresszió -pl. orbáncfűvel kombinálva
  3. görcsök, enyhe remegés, epilepszia
  4. álmatlanság, alvási rendellenességek (elalvás, éjszakai felébredések csökkentése ,alvás mélységének javítása) . Kombinációkban (citromfű, komló) jobb eredmény érhető el.
  5. gyomor bélrendszeri görcsök,menstruációs fájdalmak (több összetevőjéről is kimutatták hogy valóban rendelkezik simaizom göcsoldó hatással: valerenic sav, valtrate és valeranone).
  6. a változó korral összefüggő tünetek  hőhullámok, idegesség, szorongás
  7. izom és izületi fájdalmak

Az etnobotanikai megfigyeléseket kísérletekkel nem minden esetben sikerült bizonyítani, viszont a hatásmechanizmust vizsgálva mégis biztosak lehetünk a hatékonyságban. A használatra vonatkozó megállapítás viszont úgy foglalható össze :  igazán megbízható jótékony hatást inkább kúraszerű szedése során lehet kialakítani, mivel a növényi hatóanyagok lassabban emelik a GABA szintjét ,tehát teljes hatásuk kialakulásához hosszabb időre van szükség. Más hasonló hatású gyógynövényekkel kombinálva erősítik egymás hatékonyságát.