A legnőiesebb, gyöngéd és finom fa

tiliaA kislevelű hárs, latin nevén Tilia cordata, akár 30 m magasra is megnövő, lombhullató fa, jellegzetes kosaras koronával. Egész Európában honos, de megtalálható a Kaukázusban és Szibériában is. A hársfa talán azért lett a csehek nemzeti fája, mert azokban az időkben, amikor még az egész cseh medencét erdőségek borították, a hárs minden vegyes fájú erdőben megtalálható volt, ezért útja során minden szláv törzs legalább egyszer biztosan belebotlott.

A hársfák alföldeken és alacsonyabb hegyi területeken egyaránt jól érzik magukat, és mivel valóban gyönyörű szépek, gyakran védettek is. Állítólag a gyöngédséget és a finomságot jelképezik. A hársfákat gyakran ültették falvak főterére, hogy óriási lombkoronájuk árnyékában ünnepségeket, esküvőket, gyűléseket, prédikációkat vagy szerelmes légyottokat tartsanak.

Megvéd a villámcsapástól és a démonoktól

Tea_Linden-600x375A hársfához természetesen több hiedelem is fűződik. A hársfa állítólag nemcsak a villámcsapástól, hanem a gonosz démonoktól, boszorkányoktól is véd. Az utóbbiaktól a belőle kifaragott, magunknál hordott kis figura, a házban elhelyezett hársfaágacska vagy a megfelelő helyen elültetett hársfa óvhat meg minket. Ha hársfakérget teszünk a zsebünkbe, megvédhetjük magunkat a különböző mérgezésektől, de jól jöhet akkor is, ha a halhatatlanság varázsszere után kutatunk.

A hársfa kiemelkedő helyet foglal el a fafaragásra használt fafélék sorában, mert puha és könnyen formálható. Latinul lignum sanctumnak, azaz szent fának is nevezik, a fafaragók előszeretettel készítenek belőle oltárokat. A könnyű hársfa ún. aktív szén előállításához alkalmazható, aminek felhasználása megegyezik az “állati” szén felhasználásával.

A népi gyógyászat nagyon jól ismeri a hársfát, és a házi gyógymódok között mindmáig gyakran alkalmazzák. Virága és fedőlevele is gyűjthető a virágzás kezdetén, azaz júniusban és júliusban – legjobb esetben napos, száraz időben. A gyűjtéskor figyelnünk kell, nehogy összekeverjük az ezüst vagy amerikai hárssal, mert azok virágainak semmiféle gyógyhatásuk nincs. Ha a nagylevelű hárssal tévesztjük össze, az nem baj.

Főzet, öblögető szer, kozmetikum

A hársfa hatóanyagainak kihasználhatósága rendkívül széles skálán mozog. Tartalmaz flavonoidokat, cserzőanyagokat, illóolajokat, nyálkaanyagokat, glükozidokat és szerves savakat, fitoszterolokat, szaponinokat és további olyan összetevőket, amelyeket egyelőre részletesebben még nem vizsgáltak. Ismeretes, hogy a hársfavirág anyagai görcsoldó, izzasztó (diaforetikus), nyugtató (szedatív) hatásúak, csökkentik a magas vérnyomást (hipotenzív hatás), selymessé varázsolják a bőrt, és enyhén összehúzó (adsztringens) hatásúak.

A hársfavirágot főzet formájában szokás alkalmazni lázas állapotokban, hogy elősegítse az izzadást, valamint légúti megbetegedésekkor (főleg megfázáskor és köhögéskor), hogy segítsen felszakítani a lerakódott nyákot. A hársfatea öblögetőként kiválóan alkalmazható bármilyen eredetű szájüreggyulladásban. Sokat segít gyomor- és bélhurut gyógyításakor, támogatja az epekiválasztást, valamint a gyomornedvek termelését, aminek köszönhetően segíti és gyorsítja az emésztést. Jótékonyan hat továbbá vese- és húgyhólyag-problémáknál, valamint reumás panaszokra. A hideg hársfatea csillapítja a fejfájást, nyugtatóan hat, segíti az elalvást, mindezt valószínűleg annak köszönhetően, hogy csökkenti a vérnyomást. A hársfavirág jótékonyan hat az erekre is, mivel magas flavonoidtartalmának köszönhetően növeli a rugalmasságukat.

A hárs előszeretettel használatos a kozmetikában is haj-, illetve bőrápolásra. A hársfa pakolások és maszkok segítik a bőr vérellátását, táplálják, szebbé és egészségesebbé varázsolják a bőrt.

Meg is ehetjük

Ám ez még nem minden. A hárs nemcsak széles körben alkalmazható gyógynövény, amely ráadásul csodálatosan illatozik, hanem ehető is. Virágait és leveleit bátran használhatjuk a konyhában rakott zsömle készítésekor, vagy salátákba, befőttekbe, esetleg borba tehetjük. Mindemellett a méhek is kedvelik, előszeretettel építik rá kasaikat.

A hársfa tehát a fák uralkodónője, mindig vidám fejedelme és védelmezője, a nőiesség megtestesítője.

Tereza Viktorová