A látvány csodája

Az erdei ciklámen (Cyclamen europaeum L.) jellegzetes, törékeny virágai sok család otthonának téli dekorációját teszik teljessé ezekben a napokban. A Cyclamen elnevezés valószínűleg az ógörög cyclos (azaz kerek) szóból származik, és a növény gömb alakú gumójára utal.

Az erdei ciklámen – további 23 ciklámenfajtával együtt – a kankalinfélék családjába tartozik. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, de mára egész Európában elterjedt, és egy kis szerencsével hazánkban is fellelhető. Kevesen tudják azonban, hogy az erdei ciklámen védett növény, ezért ha rá is találnánk, legfeljebb fényképet készíthetnénk róla. A régóta nagy népszerűségnek örvendő virágot, esztelen értékesítéssel, majdnem teljesen kiirtották a Föld színéről. A globális felmelegedés következtében pedig valószínűsíthető, hogy az erdei ciklámen 50 éven belül teljesen kipusztul.

A ciklámen a hűvösebb éghajlatot, árnyékos, meszes talajú helyeket kedveli. A hegyi gyertyánfa-, tölgy- és bükkerdők környezetében érzi jól magát. Akár 5-20 cm magasra megnövő, évelő növény. Gumós gyökértörzséből hosszú levélnyelek nőnek, amelyeken szórt állású, tojásdad formájú levelek találhatók.

Rendkívül kényes szépség

Ötszirmú lila, esetenként bíborvörös virágai is közvetlenül a gyökértörzsből nőnek. A hosszú kocsányokon jellegzetesen visszafelé forduló virágkorona szirmai pillangóra emlékeztetnek. A nyár folyamán akár 50 virág is növekedhet egy növényen, ezek lassan kerek tokterméssé alakulnak.

Vannak a ciklámennek olyan fajtái is, amelyek ősszel, télen vagy tavasszal virágoznak. Fagytűrő növény, a telet a lehullott levelek és tűlevelek védelme alatt, saját leveleivel együtt vészeli át.

Az üzletekben kapható szobai ciklámenek többségében a perzsa ciklámen nemesített fajtái (novembertől márciusig virágzanak). Ezek a szivárvány legkülönbözőbb színeiben pompáznak, és leveleik formája is sokféle lehet. A növény sikeres termesztéséhez nagy tapasztalatra van szükség. Fontos, hogy a virágföld mindig nedves legyen, de ne öntözzük túl. Nem szabad túl gyakran átültetni és trágyázni sem, kivéve virágzáskor.

Ügyelni kell a huzatra és a hőmérséklet-változásokra is. A 10–18 °C közötti hőmérséklet felel meg neki leginkább, ezért a déli fekvésű ablakpárkány lehet ideális számára. Virágzás után, azaz a nyári időszakra áthelyezhetjük vagy a nyugati fekvésű ablakhoz, vagy a kert valamely félárnyékos ágyásába. Az éppen pihenő gumók 2/3-át hagyjuk kilógni a földből, és ne öntözzük meg. Ebben az időszakban szaporítható is a magjai segítségével, vagy még jobb, ha a régi gumók megfelezésével végezzük a folyamatot. Egyszerűen vágjuk ketté a gumót, és finoman nyomjuk bele a nedves virágföldbe.

Disznókenyérből szerelmi bájital

A keményítőn és a pektinen kívül az egész növény mérgező, hemolitikus cyclamin glükozidot tartalmaz. A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, izzadás és rosszullét. A növény gumóit gyakran alkalmazták halászás közben a halak elkábítására. Az erdei állatok viszont kifejezetten keresik a ciklámen gumóit, és gond nélkül fogyasztják is őket. A cikláment ezért angolul swinebreadnek, azaz disznókenyérnek is nevezik.

A ciklámenből készíthető gyógyhatású készítmények otthoni előállítása a fent leírtak miatt ellenjavallt – tehát nem lehet belőle háziszer.

Korábban gyakran használták hashajtó és tisztítószerként a népi gyógyászatban. Gyógyító hatásaira időszámításunk kezdetén Dioszkoridész (görög katonai orvos és természettudós) lett először figyelmes. Az ókori görögök, rómaiak és arabok májproblémák kezelésére, valamint az asszonyok menstruációs ciklusának beállítására használták a ciklámenből készített főzeteket. Dioszkoridész feljegyzései 1500 évvel később Mattioli kezébe kerültek, aki gyógynövény-határozójában a következőket írta a ciklámenről: ha átlépi azt egy állapotos nő – elvetél (feltételezhető, hogy az előírt adag túllépéséről van szó – A szaklektor).

A belőle készített kenőcs, mint írja, kiváló a kígyómarásokra, mézzel összekeverve jó a szürke hályogra (persze nem közvetlenül magába a szembe juttatva – A szerk.), valamint a sebek, a fekélyek, a fagyási sérülések, az égési sérülések és az akne gyógyítására. A ciklámenből készített főzet hatékony szerelmi bájital – talán azért, mert borral összekeverve gyorsan részegít.

Napjainkban főleg homeopátiás szerként (Cyclamen néven) alkalmazzák gyomorpanaszok enyhítésére, menstruációs problémákra, a látászavarok egyes formáinak kezelésére, idegeskedésre, szorongásra, depresszióra és szomorúságra.

Otthon inkább csak élvezzék a ciklámen pillangószerű virágainak csodálatos látványát. A szeretett személy szívét biztosan megmelengetik, még akkor is, ha nem készítenek belőle főzetet.

Írta: Vladimir Vonasek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász