A kalóriabevitel korlátozása a kulcsa a lassúbb öregedésnek.

Kevesebb kalória fogyasztásával a sejtek öregedése lelassul ,és a korral járó megbetegedések ,mint a rák ,és a  2-es típusú cukorbetegség kifejl?dése is késik. Minél korábban csökken a felesleges kalóriabevitel ,annál nagyobb a hatás.A Göteborgi egyetem kutatói találtak egy enzimet ,amely kulcsfontosságú az öregedési folyamatban.

Képesek vagyunk bebizonyítani ,hogy a kalóriamegvonás lassítja az öregedést azáltal ,hogy megóv egy enzimet az inaktiválódástól. Az enzim neve peroxiredoxin ,és rendkívül fontos szerepet játszik a genetikai anyag károsodásának kivédésében mondja  Mikael Molin ( Department of Cell and Molecular Biology).

Már egy korábbi kísérletben bebizonyították ,hogy a bevitt cukor ,és fehérjék csökkentésével ,anélkül ,hogy csökkentenénk az ásványi anyagok ,és vitaminok mennyiségét, a majmok élettartama több évvel meghosszabítható.A módszert aztán tesztelték halakon ,patkányokon ,éleszt?gombákon is, minden esetben kedvez? eredménnyel.A  kalóriák bevitelének megszorítása kedvez? hatással van az egészségünkre,a korfügg? betegségek kifejl?désére ,de idáig ennek okára nem találtak pontos magyarázatot.

A modellben a kutatók éleszt?sejteket használtak ,és azonosítottak egy enzimet ,amely a kalóriamegvonás körülményei között hatékonyabban dolgozott.Az enzimet peroxiredoxin 1 nek hívják (Prx1) ,és az a szerepe ,hogy lebontja sejtekben lev? káros hidrogénperoxidot.  A Prx1 sérül az öregedés folyamán ,és elveszti hatékonyságát.A kalóriamegvonás ellensúlyozza ezt a folyamatot azáltal ,hogy egy másik enzim termel?dését növeli. A másik enzim neve Srx1,amely szerepe szerint a peroxiredoxin regenerálását szolgálja. A tanulmányból az is kiderül ,hogy ha a Srx1 enzimet közvetlenül a sejtbe juttatják -kalóriamegvonás nélkül -szintén késleltethet? az öregedés.Ez bebizonyítja azt ,hogy a Prx1 enzim javítása kulcsfontosságú az öregedés szempontjából.Csökkent Prx1 funkciók növelik a genetikai hibákat ,viszont megfelel? m?ködésük mellet  megakadályozhatják a fehérjék sérülését ,amelyek aztán összefüggésbe hozhatók például az Altzheimer -kórral ,és a Parkinson-kórral.

A tanulmány egy új oldalról közelítette meg a dolgot ,de ha végiggondoljuk a lényeget ,ismét az egészséges táplálkozáshoz , a vitaminok és ásványi anyagok megfelel? bevitele mellett a felesleges kalóriabevitel csökkentésének egészségügyi el?nyeihez jutunk-már nem el?ször.

Forrás:ScienceDaily