A kalóriabevitel korlátozása a kulcsa a lassúbb öregedésnek.

Kevesebb kalória fogyasztásával a sejtek öregedése lelassul ,és a korral járó megbetegedések ,mint a rák ,és a  2-es típusú cukorbetegség kifejlődése is késik. Minél korábban csökken a felesleges kalóriabevitel ,annál nagyobb a hatás.A Göteborgi egyetem kutatói találtak egy enzimet ,amely kulcsfontosságú az öregedési folyamatban.

Képesek vagyunk bebizonyítani ,hogy a kalóriamegvonás lassítja az öregedést azáltal ,hogy megóv egy enzimet az inaktiválódástól. Az enzim neve peroxiredoxin ,és rendkívül fontos szerepet játszik a genetikai anyag károsodásának kivédésében mondja  Mikael Molin ( Department of Cell and Molecular Biology).

Már egy korábbi kísérletben bebizonyították ,hogy a bevitt cukor ,és fehérjék csökkentésével ,anélkül ,hogy csökkentenénk az ásványi anyagok ,és vitaminok mennyiségét, a majmok élettartama több évvel meghosszabítható.A módszert aztán tesztelték halakon ,patkányokon ,élesztőgombákon is, minden esetben kedvező eredménnyel.A  kalóriák bevitelének megszorítása kedvező hatással van az egészségünkre,a korfüggő betegségek kifejlődésére ,de idáig ennek okára nem találtak pontos magyarázatot.

A modellben a kutatók élesztősejteket használtak ,és azonosítottak egy enzimet ,amely a kalóriamegvonás körülményei között hatékonyabban dolgozott.Az enzimet peroxiredoxin 1 nek hívják (Prx1) ,és az a szerepe ,hogy lebontja sejtekben levő káros hidrogénperoxidot.  A Prx1 sérül az öregedés folyamán ,és elveszti hatékonyságát.A kalóriamegvonás ellensúlyozza ezt a folyamatot azáltal ,hogy egy másik enzim termelődését növeli. A másik enzim neve Srx1,amely szerepe szerint a peroxiredoxin regenerálását szolgálja. A tanulmányból az is kiderül ,hogy ha a Srx1 enzimet közvetlenül a sejtbe juttatják -kalóriamegvonás nélkül -szintén késleltethető az öregedés.Ez bebizonyítja azt ,hogy a Prx1 enzim javítása kulcsfontosságú az öregedés szempontjából.Csökkent Prx1 funkciók növelik a genetikai hibákat ,viszont megfelelő működésük mellet  megakadályozhatják a fehérjék sérülését ,amelyek aztán összefüggésbe hozhatók például az Altzheimer -kórral ,és a Parkinson-kórral.

A tanulmány egy új oldalról közelítette meg a dolgot ,de ha végiggondoljuk a lényeget ,ismét az egészséges táplálkozáshoz , a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitele mellett a felesleges kalóriabevitel csökkentésének egészségügyi előnyeihez jutunk-már nem először.

Forrás:ScienceDaily