A hétköznapok eltérő ritmusa – a korán kelés – árt az anyagcserének

Patricia M. Wong kutatásvezető (University of Pittsburgh) azt mondja, hogy még a kisebb eltérések is az alvás rendjében anyagcsere betegséget okozhatnak egészséges, dolgozó felnőtteknél.

A 2011. évi alvás-felvétel azt mutatta, hogy az amerikaiak 43 százaléka ritkán – vagy soha – nem alszik jól hétköznapokon. 95 százalékuk ébresztőórára/mobiltelefonra ébred. Tíz közül nyolc amerikai, aki nem tudja kellően kialudni magát, saját bevallása szerint, morcos lesz.

Közel 500 résztvevőnek – 30-54 évesek – az adatait elemezték a kutatók. Az adatokhoz úgy jutottak hozzá, hogy az alvási aktivitásukat és a mozgásukat mérő karperecet adtak rájuk egy hétre, ami a nap 24 óráján keresztül szünet nélkül működött.

Emellett ki kellett tölteniük egy kérdőívet az étrendjükről és fizikai aktivitásukról.

A résztvevők 85 százalékánál az alvásciklus felezőpontja később volt hétvégéken, mint hétköznapokon, és ezek az emberek később is ébredtek a pihenőnapokon.

Azoknál az embereknél, akiknél jobban eltért egymástól a munkanapi és a pihenőnapi alvásritmus – ezt nevezték a kutatók ‘szociális jet lag’-nak –nagyobb valószínűséggel alakult ki rossz koleszterinszint, nagyobb derékkörfogat, nagyobb testtömeg-index (BMI), nagyobb éhomi inzulinszint és inzulinrezisztencia, mint a kisebb ‘jet lag’-gal rendelkezőknél.
„Ezek a metabolikus változások hozzájárulnak az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához” – jegyezte meg Wong.

Az eredmények függetlenek voltak a kutatásban résztvevők étrendjétől, fizikai aktivitásától és egyéb alvási magatartásától.

„Ha a jövőbeni kutatások is megerősítik eredményeinket, el kell gondolkodnunk – mint társadalomnak – azon, hogyan érinti a munka és a társadalmi kötelezettségeink alvásunkat és egészségünket” – vonta le a következtetést Wong.

Független.hu