A dió fogyasztása kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját

„A diót ‘szupertápláléknak’ is nevezik, mert gazdag omega-3 zsírsavakban, alfa linolénsavban, rostban és igen nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat” – mondja Dr. Lauri Byerley, a fiziológiai kutatásokat vezető professzor a Louisiana Állami Egyetemen.

„Most egy újabb szuperfood hatást adhatunk hozzá a dió előnyös tulajdonságaihoz: kedvező változásokat képes előidézni a bélflórában.”

Rágcsálókon kísérletezve kimutatták, hogy annak a csoportnak, amely dióval kiegészített takarmányt kapott, két új baktériumközösséggel több lett a vastagbelében. Miközben megvizsgálták a bélbaktériumok típusát és számát a kísérleti csoportokban, az is kiderült, hogy nemcsak a baktériumok típusából lett több, hanem a számából is, sőt, a funkcionális kapacitásuk is bővült.

Külön kiemelik a kutatók a kedvező hatásáról jól ismert Lactobacillus baktériumközösség elszaporodását.

„Mi felfedeztük, hogy a dió fogyasztásától megnőtt a baktériumok sokfélesége a bélben, más kutatások az elhízást és egyéb betegségeket, mint a gyulladásos bélbetegséget a kisebb baktérium-diverzitással hozzák összefüggésbe” magyarázza Byerley professzor. „A dió pedig megnöveli a baktériumtípusok számát – például behozza a bélflórába a Lactobacillust – amit tipikusan probiotikumként szoktunk számon tartani. Ebből az következik, hogy a dió – prebiotikumként működik.”

A prebiotikumok olyan tápanyagok, amelyek elősegítik bizonyos kedvező hatású baktériumok aktivitását, és a számukat is megnövelik.

„A belek egészsége új, ígéretes kutatási terület. A kutatók egyre inkább úgy találják, hogy a nagyobb bakteriális diverzitás jobb egészségi állapottal jár együtt.”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bél mikrobaközösségeinek átformálása a diófogyasztás előmozdításával egy új fiziológiai mechanizmust teremt, amely képes javítani az egészségi állapotot. A diófogyasztást kapcsolatba hozták már más kutatások a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, állatkísérletekben a lassúbb tumornövekedéssel és a jobb agyműködéssel.

Független.hu