A csukamájolaj volt az első étrendkiegészítő

csukamájolajA magyar gyógyszerkönyvekben a tuberkulózis, az angolkór és a szaruhártya-elfajulás kezelésére ajánlják. A csukamájolaj kedvez? hatását, els?sorban a magas A- és D-vitamin, illetve Omega-3 tartalma adja. A f? összetev?kön túl, természetesen sok más ásványi anyag, vitamin és nyomelem is jelen van benne.

A csukamájolajat évszázadok óta fogyasztjuk, sokféle betegség kezelésére és megel?zésére. A benne lév? jó min?ség? D-vitamin, fontos szerepet játszik a fogak és a csontok egészségének meg?rzésében.

Az A-vitamin a látást, a b?rt és az immunrendszert er?síti és a nyálkahártyák épségéért is felel. Az omega-3 zsírsavak el?segítik a megfelel? koleszterinszint és vérnyomás meg?rzését, továbbá az idegrendszerre vannak elismerten jó hatással. Az Omega-3 zsírsavak támogatják a kiegyensúlyozott zsíranyagcserét is, így a testsúly szabályozásában ugyancsak jelent?s a szerepük.

A csukamájolaj a benne található vitaminok és zsírsavakon felül több rendkívül pozitív élettani hatással is rendelkezik, ezért feltételezhet?, hogy valójában az egyes összetev?k között létrejöv? szinergikus – egymást er?sít? – együttm?ködése okozza a csukamájolaj rendkívüli értékét.

A csukamájolajnak felértékel?dött a szerepe

Mint a természetes D-vitaminban leggazdagabb étel, a csukamájolaj szerepe az utóbbi évtized kutatásai alapján igencsak felértékel?dött. A csukamájolaj hatásáért els?sorban a D-vitamin felel?s, és a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmen?en meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában egyaránt.

Becslések szerint a humán génállomány 10%-a, legalább részben, a D-vitamin hatása alatt áll, ebb?l legkevesebb 500 gén m?ködését közvetlenül a D-vitamin szabályozza. Ugyanakkor majdnem minden sejt rendelkezik D-vitamin-receptorral, illetve 1-alfa-hidroxiláz (1-0 Hase) enzimmel, ami a D-vitamin hatásos formájának szintéziséhez szükséges.

Ebb?l az is következik, hogy a D-vitamin alacsony szintje nem csak a csontfejl?dési zavarok és a csontritkulás, hanem sok más gyakori betegség kockázati tényez?je is. Ilyen meggondolások alapján újra kell értékelnünk a D-vitamin biológiai szerepét és a róla alkotott elképzeléseket.

A csukamájolaj és a gyermekek egészsége

Aki a hetvenes-nyolcvanas években született, azok nagy részébe szinte biztosan fogyasztottak bizonyos id?nként egy-egy kanál csukamájolajat. Nem ok nélkül ajánlották a gyermekorvosok akkoriban a fogyasztását, hiszen a gyerekeknél a legfontosabb az egészséges sejtosztódás és a megfelel? testi fejl?dés, amit a csukamájolaj jól meg tud támogatni.

A gyermekeknél a gyógyulási folyamatok el?segítésében is segíteni tud. Jelenlegi táplálkozásunk sajnos nem fedezi a testünk D-vitamin és a vele szinergetikus hatású A-vitamin szükségletet, az Omega-3 telítetlen zsírsav mennyiségér?l már nem is beszélve, amely kifejezetten alacsony mennyiségben fogyasztunk.

A csukamájolaj hatása az id?sek egészségére

A csukamájolaj id?seknek segít fenntartani az egészséges, mobil és rugalmas ízületeket, csökkenteni a reggeli merevséget az ízületekben. Változókorban a D-vitamin pótláshoz is kiváló, illetve a csontozat épségét is segít meg?rizni.

A benne lév? nagy mennyiség? Omega-3 az idegrendszer normál m?ködésében és a depresszió elkerülésében segíthetnek. Id?skorban felgyorsul az agysejt pusztulás és gyakoriak az agym?ködéssel kapcsolatos problémák. Agyunk jelent?s hányada Omega zsírsavakból áll, így a csukamájolaj fogyasztása id?sebb korban akár látványos, min?ségi változásokat is hozhat az ember mindennapjaiba.

Id?s korban 10-b?l 9 embernél a látás is romlik. A csukamájolajban található A-vitamin a látás egészségének meg?rzésében is segíteni tud.

A feln?ttek egészsége

Az aktív életet folytató korosztálynál, a hatékony agym?ködés elengedhetetlen. Sikerünk az életben munkánk hatékonyságától és mindennapi életünk stresszmentességét?l függ. Agyunk számára az egyik legfontosabb tápanyag az Omega-3 zsírsav, amit a csukamájolaj kit?n?en tud pótolni. A csukamájolajat fogyasztva, már napokon belül jelent?s pozitív változást tapasztalhatunk a stresszt?r? képesség, a koncentráció és a memória terén.

A csukamájolajban található összetev?k segíthetnek a premenstruációs tünetek enyhítésében, a fogyókúrában vagy éppen a májm?ködés javításában. Az Omega zsírsavak megfelel? szint? bevitele, az olyan b?rproblémák esetén mint a pikkelysömör ugyancsak fontos.

A csukamájolaj er?síti az immunrendszert, feler?síti a szervezetet, növeli az energiaszintet, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit. Minden korosztálynak ajánlott a fogyasztása. Évi 2-3 csukamájolaj kúra elvégzésével jobb életmin?séget, kiegyensúlyozottabb mindennapokat érhetünk el.

Forrás: napidoktor.hu