A citrusfélék gyakori fogyasztása növelheti a melanóma kockázatát

A grapefruit és a narancslé gyakori fogyasztása összefügghet a rosszindulatú b?rrák, a melanóma magasabb kockázatával – állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.

A több mint 100 ezer amerikai lakos étkezési szokásainak elemzése azt mutatja, hogy 36 százalékkal magasabb volt a melanóma kockázata azok közt, akik legalább napi 1,6-szor fogyasztottak grapefruitot vagy narancslét, mint akik heti két alkalomnál kevesebbszer ettek ilyet – idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjeszt? portál a Journal of Clinical Oncology szaklapban közzétett tanulmányt.
Semmilyen más, b?rrákon kívüli daganatfajta kockázatának növekedése sem mutatott kapcsolatot a citrusfogyasztással.
 A szerz?k szerint az összefüggés a citrusokban talált furokumarinok számlájára írható. Ezek a vegyületek – korábbi tanulmányok szerint – a b?rt érzékenyebbé teszik a napfény és annak melanómát okozó ultraibolya (UV) sugarai iránt.
„További kutatások nélkül nem ajánlhatjuk, hogy bári kevesebb citrusfélét egyen, de akik sok grapefruitot és narancslét fogyasztanak, különösen óvakodjanak attól, hogy hosszú id?t töltsenek a napon” – mondta Shaowei Wu, a tanulmány vezet? szerz?je, a Brown Egyetem orvosi karának PhD-hallgatója.
A kutatók 63 810 n? és 41 622 férfi adatait elemezték. A táplálkozásról szóló kérd?ívet legalább négyévenként töltették ki a résztvev?kkel, életmódjukról és egészségügyi adataikról kétévente kértek adatokat.
Egy adag citrusféle alatt fél grapefruitot, egy narancsot vagy egy kis pohár (1,7 deciliter) grapefruit- vagy narancslét értettek. Nem vehetett részt a kutatásban olyan, akinek korábban rákja volt.
Az akár 26 évig is tartó követési id?szakban a résztvev?k 1,7 százalékánál (1840 embernél) állapítottak meg melanómát. Mind a n?knél, mind a férfiaknál összefüggött a rosszindulatú melanóma magasabb kockázata és a nagyobb citrusfogyasztás, leginkább a teljes grapefruit esetében, ezután következett a narancslé.
Érdekes módon sem a grapefruit leve, sem a teljes narancs fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a melanómával. Az összefüggést nem befolyásolta sem az életkor, sem az életmód olyan tényez?i, mint a testmozgás, a dohányzás, az alkohol és a kávé fogyasztása vagy a C-vitamin szedése. Er?sebben befolyásolta a melanóma kockázatát, hogy gyerekként és serdül?ként érzékenyek voltak-e a résztvev?k a napégésre, valamint az, hogy mennyi id?t töltöttek közvetlen napsugárzásnak kitéve.

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150701093854.htm

 

MTI