Zöld matétea Argentinából

A Francia Higiéniai Társaság 1909-ben közzétett megállapítása szerint: ”A yerba maté növeli a testi erőt, erősíti az izomrendszert, segít a nehézségek elviselésében. Egyszóval, biztos segítség.” A maté hasznát ekkor ismerték fel és el a franciák, mondhatnánk: Európa, de termőhazájában – Dél-Amerikában – évszázadok óta tudnak róla. A Pasteur Intézet és a Francia Tudományos Akadémia egy kutatócsoportja 1964- ben arra a merész következtetésre jutott, hogy a maté gyakorlatilag az élet fenntartásához szükséges valamennyi vitamint tartalmazza. Sok népszerű gyógyszerben, valamint kereskedelmi gyógyászati termékben használják a központi idegrendszert serkentő, vizelethajtó és reumát megelőző szerként.

Az Ilex paraguariensis
A maté egy teaféle, amelyet főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában fogyasztanak. A gyógyteát egy évelő fa, az Ilex paraguariensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik. A maté név a quicha indiánok ”mati” szavából ered. Ez a szó tököt, sok helyütt tökfejet jelent, s arról vall, hogy az indiánok és példájuk nyomán a gyarmatosítók ivótökből fogyasztották ezt a teát. Tudományos nevét (Ilex paraguariensis) Auguste de Saint Hilaire adta 1822-ben.
Ez a fa az Aquifoliceae (magyalfélék) családjába tartozik, s kizárólag a déli szélesség 10. és 30. foka között él meg a Paraná és a Paraguay folyók medencéjében. A felső Paraná-vidék, Dél-Uruguay és Argentína északkeleti részének tipikus szubtrópusi növénye, amelynek melegre, nagy páratartalomra és legalább évi 1 500 mm csapadékra van szüksége. Ezen a vidéken évente átlagosan 300 000 tonna matét termelnek. A növény október és december között virágzik. Virágai picik, kétlakiak, a kehely és a csésze négyzetesen szimmetrikus. A gyümölcse leginkább a borséhoz hasonlít. A levelek váltakozó alakúak: csúcsosak, oválisak vagy ellipszis formájúak, de mindig fűrészes szegélyűek. A legjelesebb három fajtá ja az angustifolia (vékony levelű), a longifolia (hosszú levelű) és a latifolia (széles levelű).
Hatóanyagai
A matétea hatóanyaga, a matein a metil-xantinok csoportjába tartozik, így rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található teobrominnak. A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé. A koffein hatásos élénkítőszer, de idegessé és remegőssé is tehet. A teában megtalálható teobrominnak kevesebb a mellékhatása, de nem is olyan hatásos. A maté viszont legalább annyira élénkít, mint a kávé, s egyáltalán nincs mellékhatása.
A mateinre – vélhetően – a xantintulajdonságok lehetséges legjobb kombinációja jellemző. Például más xantinokhoz hasonlóan serkenti a központi idegrendszert, de a többiekkel ellentétben nem lehet meg- vagy rászokni. A koffeinnel ellentétben nyugodt alvást tesz lehetővé. Kellemes, nem erős vizelethajtó, s ellazítja a periferikus ereket, anélkül, hogy erősen hatna az agynak a gerincvelőhöz csatlakozó részére és a szívre, amit néhány xantin megtesz. Azt is tudjuk, hogy javítja a szellemi képességeket, a tipikus utóhatás, a depresszió megjelenése nélkül.
A maté kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál táplálóbb. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot), vitaminokat (A-, B 1 -, B 2 – és C-vitamint, valamint riboflavint) és tizenegyféle polifenolt, amelyek erős antioxidáns hatásúak.

A maté hat…
…az idegrendszerre
Úgy működik, mint egy szabályozó: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A maté hatásaira vonatkozó tudásunk egyelőre korlátozott, s a megfigyelések csak a magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a koncentrálókészség nőtt, csökkent az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlam, a szellemi és a fizikai fáradtság. Főleg depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez, persze, lehet közvetlen vagy közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
…a gyomorra és a bélrendszerre
Az eredmények az emésztés azonnali javulásáról, a sérült, beteg gyomorés bélszövetek felépüléséről tanúskodnak. Az alkalmi vagy idült székrekedés könnyedén megszüntethető maté fogyasztásával. Úgy tetszik, hogy a maté főleg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de bizonyos mértékig serkenti a belek rendes mozgását is.
…a szívre
Sokféle szívpanaszt kezeltek, vagy előztek meg maté fogyasztásával, mert tartalmazza a szív működéséhez szükséges tápanyagok nagy részét. Ezenfelül növeli a szív oxigénnel való ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.
…az anyagcserére
A maté a testépítők és minden testmozgást végző kedvenc itala lett. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát, s hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban általános fogyasztószerként is igen népszerű.
…az immunrendszerre
A dél-amerikai szakirodalomban visszatérő megállapítás, hogy a maté erősíti a szervezet immunreakcióit, s növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést eredményez.

Hogyan készítsük el?
A teát forró (70 Celsius-fokos) vízzel öntsük le, s általában öt percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A matéteának üdítő, kicsit kesernyés íze van. A növény százkilencvenhat illó kémiai anyaga közül száznegyvennégy a teában is megtalálható. Tetszés szerint ízesíthető: cukorral, mézzel, tejjel, nyáron gyümölcslevekkel.

Forrás: MDOSZ 2002/4