A C-vitamin bomba

A fekete ribizlinek (Ribes nigrum l.) különleges mellékízű, fanyar gyümölcse van. A gyerekek finomabb ízű termése miatt inkább a piros színű unokatestvér bokrát választják. Aki azonban ráérzett a fekete ribizli ízére, az meg is kedveli. Számos előnyös tulajdonságát ismerjük. Közülük is emeljük ki rendkívül magas C-vitamin tartalmát.

A kertekből közismert: hatalmas, akár 2 méter magasra is növő bokor, nagyobb, háromszög alakú levelekkel, fekete színű és dús nedvű bogyókkal. A félárnyékot és a nedves talajt kedveli. Az illóolajoknak köszönhetően az egész növény jellegzetes illatot áraszt.

Óvja az érrendszert

A bogyótermést adó növények közül a fekete ribizli büszkélkedhet a legnagyobb gyümölcssav tartalommal, ami az anyagcserét serkenti. Nagymamáink még ribiszkének hívták. Németországból terjedt el és honosodott meg hazánkban a XVI. században. Napjainkban már szinte egész Európában és Észak-Ázsiában is termesztik. Elterjedését elősegítette, hogy a II. világháború idején az élelmiszerek és a vitaminhiány pótlására Nagy Britanniában a fekete ribizli termesztését a kormány felkarolta, támogatta. A fekete ribizliből készült szörpöket, italokat a gyerekek ingyen kapták.

Ez az intézkedés nagy bölcsességre utal. A fekete ribizli termése ugyanis C-vitaminban gazdag. Száz gramm fekete ribizliben az ajánlott napi C-vitamin adag három-négyszerese rejlik (a C-vitamin ajánlott napi, fenntartó adagja 100 mg).

A ribiszke bogyói bioaktív flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek (C-vitaminnal kombinálva) erős antioxidánsok: védik a sejteket a szabad gyököktől, megóvják az érrendszert, a szöveteket, a szerveket, tehát az egész emberi szervezetet az öregedéstől. Felsorolt hatásai okán a fekete ribizlit olyan kiváló gyümölcsök és gyógynövények közé sorolhatjuk, mint a szeder, a csipkebogyó vagy a homoktövis. A fekete ribizli gazdag B-vitaminokban, továbbá a rutin, pektin, béta-karotin, kálium, foszfor, vas és számos egyéb ásványi anyag forrásaként ugyancsak ismert.

Értékes az olaja is

Levelei széles tojásdad alakúak, 3-5 karéjúak, 6-10 cm hosszúak, kétszer fűrészelt szélűek, a levelek fonákjukon sárga olajmirigyekkel pontozottak. A megszárított leveleknek is gyógyászati értékük van. A növény leveleiből és apró termésének magjaiból sajtolással ribizliolajat nyernek ki, amely értékes, esszenciális ómega-3 és ómega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmaz, védi a szívet és az érrendszert a magas vérnyomástól, illetve az egész szervezetet a gyulladásoktól, cukorbetegségtől stb.

A fekete ribizli leveleit a termés betakarítását követően kell begyűjteni. Szárítása árnyékban, vékony rétegekben elhelyezve célszerű, hogy megőrizzük gyógyhatását.

Szárított terméséből és leveleiből kellemesen aromatikus tea készíthető, amit mind az orvosok, mind a természetgyógyászok ajánlanak. Jó a húgyúti betegségekre (gyulladásgátló és vizelethajtó hatása miatt), megfázásra (elősegíti az izzadást, és csillapítja a lázat, vitaminpótló), hasmenés esetén, reuma és ízületi gyulladás ellen, sőt ínyvérzésnél is hatékonyan segít. A gyógyhatás növelése céljából a ribiszkét más gyógynövényekkel kombinálhatjuk.

Nagy Britanniában, ahol a fekete ribizli óriási népszerűségnek örvend, megtaláljuk a növényt a britek hagyományos italában, a ciderben (almabor) de a közismert (ír, fekete) Guinness sörben is. Ízesítenek fekete ribizlivel vodkát és likőrt, desszertet, szószt is. A kiváló és népszerű ribizlifagylaltot, -lekvárt vagy -dzsúszt se felejtsük el megemlíteni.

Segít a megtisztulásban

Tavasszal, amikor a hosszú tél miatt fáradtak és vitaminhiányosak vagyunk, egyre sürgetőbbé válik, hogy megszabadítsuk testünket a káros anyagoktól és megtisztuljunk. A fekete ribizli a salakanyagok eltávolítása mellett másban is segítségünkre lesz, hiszen megadja szervezetünknek a tavasszal leginkább szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Vladimír Vonásek