Magányosság és társadalmi elszigeteltség – egyenlő korai halál

Egy sor életmódi tényezőt sorolnak a korai halál rizikófaktorai közé: az elhízást, a dohányzást, a levegőszennyezettséget. A Brigham Young University pszichológusai azt állítják, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség jobb előrejelzője a korai halálnak a 65 év alattiaknál, mint a 65 év fölöttieknél, jóllehet ez utóbbiak nagyobb valószínűséggel vannak egyedül, és nagyobb az általános halálozási kockázatuk. De a magányosság és az izoláció minden életkorban az idő előtti halál kockázatát jelenti.

Ez a hatás az elhízáséhoz mérhető, nagyon komolyan kell venni” – mondja Julianne Holt-Lunstad. „Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kapcsolatainkra.”

Előző kutatásuk azt demonstrálta, hogy a társas kapcsolatok pozitív hatással vannak mind a fizikai, mind a pszichikai és érzelmi közérzetre. Most meta-analízist végeztek a társadalmi elszigeteltségnek és a magánynak a halálozással való összefüggésére, mert ezt még így nem vizsgálta senki.

Bár a két kifejezés látszatra hasonló jelentésű, megjelenésében nagyon is eltérő lehet. Az a személy, aki sok emberrel van körülvéve, még érezheti magát magányosnak, ezzel szemben vannak emberek, akik jobb szeretnek egyedül lenni, és keresik a lehetőséget a másoktól való elszigetelődésre.Ennek ellenére, a kutatás alapján az az eredmény adódott, hogy mind a magányosság, mind az elszigeteltség megnöveli az idő előtti halál kockázatát.

A kutatás során 70 tanulmányt elemeztek, amelyek 1980-tól 2014-ig jelentek meg, és összesen több, mint 3 millió résztvevőt foglaltak magukba. Az adatok a magányosságról, az elszigeteltségről és az egyedüllétről szóltak.
Miután kor, nem, társadalmi-gazdasági státus és a  meglevő egészségproblémák szerint rendezték az adatokat a kutatók, azt találták, hogy az elszigeteltség megnövelte az idő előtti halál kockázatát. És fordítva, a társadalmi kapcsolatok pozitív hatással voltak az egészségre.

Tudomásul kellett venniük a kutatóknak, hogy az adatok többségében idősebb emberekről szólnak. Kevesebb, mint a negyede a tanulmányoknak foglalkozott az 59 éves – vagy ennél fiatalabb – emberekkel, és csak 9 százaléka az 50-nél is fiatalabbakkal.

 A kutatók megállapították, hogy a magány és a társadalmi izoláltság megemelkedett kockázatot – nagyobbat, mint az elhízás – jelent az idő előtti halálra.„Bár az oki összefüggés még további vizsgálatot igényel, a magányosság és az elszigeteltség kockázatának mértékét a társadalmi trendek alapján fokozódni látjuk a jövőben” – mondja a kutató. A technika, az internet fejlődésének köszönhetően úgy tűnik, hogy az emberek közelebb vannak egymáshoz, mint valaha. Ennek ellenére, a magukat magányosnak érzők száma egyre nő.

 “Nemcsak arról van szó, hogy rekordot ért el az egyedül élők aránya a század folyamán, de mi vagyunk a rekorderek a magányosan élésben. Azzal, hogy emelkedik a magányosak száma, valószínűsíthetünk egy magányosság-epidémiát a jövőben” – állapítja meg Tim Smith, a társszerző.

A múlt évben jelent meg a Medical News Today-en egy híradás: a tanulmány szerint az extrém magányosság az idősebb emberek körében 14 százalékkal növeli az idő előtti halál kockázatát.
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/290934.php

Forrás: Független.hu