I.e 400 körül a modern orvostudomány atyja Hippokratesz kórházat épített Kos szigetén egy patak mellett. És az ok amiért pont ezt a helyet szemelte ki magának a vizitorma bőséges kínálata volt ami segített neki a betegségek kezelésében.
A római katonákat ugyanúgy erőben egészségben tartotta ahogyan a múlt század harmincas éveiben az angol egészségügyi minisztérium arra a következtetésre jutott hogy a vizitorma kíválóan segíti a gyerekek növekedését.
A rómaiak mellett a görög Xenophon is ajánlotta katonáinak hogy növeljék erejüket csata előtt, és Napóleon is a rajongói közé tartozott. Mit kell tudnunk tehát erről a szerény kis növényről amelynek hódolói közé ilyen történelmi személyiségek tartoztak.
A vízitorma (Nasturtium officinale) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe, ezen belül a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó vízinövény. Elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul. Európában, Svédországtól Portugáliáig és Görögországig, a mérsékelt övi és trópusi Ázsiában Törökországtól Indiáig, és Észak-Afrikában is őshonos.
A tiszta, hideg vizű források és patakok mentén nő, puha, zöld levelei szőnyegként borítják be a víz felületét. Az állóvizeket kerüli.
A borsos ízű zöld leveleket már ősidők óta termesztik. Etnobotanikai felhasználása pedig igencsak széleskörű. A történelem folyamán sokan és sokféle gyógyító tulajdonsággal ruházták fel. Íme néhány
- gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonsága miatt kiütések, sebek és fekélyek borogatására, torokölblítésre fogínygyulladás esetén, rüh és bőrfertőzések kezelésére, ekcéma lemosására, gombás fertőzésekre
- tonizálja a gyomrot és javítja annak működését, növeli az étvágyat, féreghajtó, és hashajtó
- köhögés és megfázás esetén köptető, használták tuberkulózis és aszthma esetén
- az összetört levelek vagy a kipréselt lé használható hajhullásra valamint hatékony foltok, szeplők sőt még ráncok ellen is
- vízhajtó hatású, hugyúti fertőzés és kövek
- a listában a vércukorszint csökkentése is szerepel, amit a növényből készült kivonatokkal már bizonyítottak
Mi az igazság?
Mint az összes többi keresztesvirágú növény, a vizitorma is igen gazdag növényi hatóanyagokban amelyek többféle pozitív hatását az egészségre már bizonyították.
A részletes analízis 14 fenolos vegyületet tudott kimutatni a vizitorma levelében, a gyökerekben pedig még ennél is többet 20-at. Anélkül, hogy az összes vegyületet felsorolnám azért kiemelek közülük hármat amelyek már jól ismertek lehetnek olvasóink számára: az apigenin, kvercetin, kempferol.
A fenolos összetevőkön kívűl a levelek jelentős mennyiségben pigmenteket is tartalmaznak mégpedig likopint, klorofillt és béta-karotint.
Már el is jutottunk a keresztesvirágú növényekre annyira jellemző glucosinolátokhoz, amelyeknek két jeles képviselőjét is megtalálták a vizitormában, jelesül a gluconasturtiint és a glucobrassicint. Úgy gondolják, hogy a glucosinolátok a méregtelenítésben résztvevő enzim működésének indukálásával, vagy egy másik gátlásával képesek hatékony védelmet nyújtani a mutagének ellen, és ezen alapul rákellenes hatékonyságuk is.
Amit még el lehet mondani róla, hogy gazdag forrása a C-vitaminnak, az A-vitaminnak, a kálciumnak, és a B-vitamin csoportba tartozó vitaminoknak is.
Tápanyag | Mennyiség | % RDA |
---|---|---|
Energia | 11 kcal | <1% |
Szénhidrát | 1,29 g | 1% |
Fehérje | 2,30 g | 4% |
Összes zsír | 0,10 g | 0,5% |
Koleszterin | 0 mg | 0% |
Élelmi rost | 0,5 g | 1% |
vitaminok | ||
folát | 9 ng | 2% |
niacin | 0,200 mg | 1% |
pantoténsav | 0,310 mg | 6% |
piridoxin | 0,129 mg | 10% |
riboflavin | 0.120 mg | 9% |
tiamin | 0.090 mg | 7,5% |
A-vitamin | 3191 NE | 106% |
C vitamin | 43 mg | 72% |
E-vitamin | 1,0 mg | 7% |
K-vitamin | 250 ng | 208% |
Az elektrolitok | ||
Nátrium | 41 mg | 3% |
Kálium | 330 mg | 7% |
Ásványok | ||
Kalcium | 120 mg | 12% |
Réz | 0.077 mg | 8,5% |
Vas | 0,20 mg | 2,5% |
Magnézium | 21 mg | 5% |
Mangán | 0.244 mg | 11% |
Foszfor | 60 mg | 8% |
Szelén | 0,9 ng | 1,5% |
Cink | 0,11 mg | 1% |
Növényi tápanyagok | ||
Karotin-ß | 1914 ug | – |
Karotin-a | 0 ug | – |
Lutein-zeaxantin | 5767 ug | – |
Magas beltartalmi értéke miatt egy összehasonlító elemzésben (Centers for Disease Control and Prevention) -amelyben 41 jól ismert zöldséget és gyümölcsöt vizsgáltak- a legmagasabb minősítést a vizitorma kapta. Vagyis fogyasztása nagyban összefüggésbe hozható krónikus betegségek kockázatának csökkenésével. Ezen a listán a brokkoli csak a 19.
A növény tehát jelentős antimikrobiális, antioxidáns és antikarcinogén potenciállal rendelkezik, ezt figyelembe véve egy kiváló funkcionális élelmiszer a rákos megbetegedések megelőzésére is.
És egy remek recept:Vizitorma krémleves